De asemenea, Banca Centrală anunța în „Raportul trimestrial asupra inflației”, ediția din mai, un nivel al ratei inflației de 1,6%, în scădere cu 0,1 puncte procentuale, față de prognoza anterioară.
Pentru finalul anului viitor, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, față de 3,1%, în mai, iar pentru finalul primului semestru din 2019 de 3,5%.
Reintrarea ratei anuale a inflației indicelui prețurilor de consum în intervalul țintei este anticipată a avea loc în trimestrul al treile din acest an, mai prognozează BNR.
Calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 2,9% în decembrie 2017, peste ținta centrală de inflație, de 2,5%.
„Din ce în ce mai puţine preţuri scad şi, în acelaşi timp, din ce în ce mai multe preţuri cresc, arată indicele de difuziune. Presiuni în sus asupra inflaţiei vin atât din politica fiscală, cât şi din preţurile administrate, în special la energie. Presiuni vin şi de pe piaţa forţei de muncă, dar şi din importuri, unde preţurile nu mai scad. Costurile cu manopera, dar şi cele cu materia primă, merg în sus”, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la conferinţa de prezentare a „Raportului asupra inflaţiei”, ediția din august.
Guvernatorul a precizat că tendinţa de creștere este imprimată de preţurile alimentelor, iar preţurile la energie, deocamdată, au inversat traiectoria în trimestrul al doilea, de la scăderi au trecut la creşteri. În plus, „au avut o oarecare influenţă şi tensiunile sociale și politice din luna iunie, care au afectat, temporar, cursul de schimb”, potrivit lui Isărescu.
De asemenea, oficialul Băncii Centrale a afirmat că intenţia Ministerului Finanţelor de a reintroduce supraacciza la carburanţi, „va împinge inflaţia în sus”.
„N-am introdus-o în calculul prognozei, pentru că, deocamdată, este doar o discuţie. Discuțiile sunt la riscuri. Riscul, aţi văzut, vine din politica fiscală şi din preţurile administrate”, a precizat Isărescu.