Cautare
, Staff

Bănci |
|

BNR a obținut un profit net de 186,7 de milioane de lei, în 2017, o creștere de 50%. Isărescu: „Această instituţie nu ia un cent de la bugetul statului”

Profitul net al Băncii Naţionale a României (BNR) a crescut anul trecut cu 50%, faţă de anul precedent, până la 186,7 milioane de lei.
Raport-Inflatie-BNR-15-mai-2017DSC_2877x

„Când vorbim despre independență, este vorba și despre independența financiară. Independența legală, independența operațională, dar trebuie să avem și independență financiară, pentru ca banca să nu depindă de alte capitaluri. Și Banca Națională a României are o bază de capital extrem de solidă. Cunosc bilanțurile a multor bănci centrale. Comparativ cu nivelul țării, să spune așa, suntem una dintre cele mai bine capitalizate bănci centrale din Europa și n-avem pierderi, într-o perioadă în care dobânzile au fost negative”, a spus Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, cu ocazia prezentării Raportului BNR pentru anul 2017.

O mare parte profit, 80%, 149,37 de milioane de lei, a fost transferat către bugetul de stat.

Din profitul rămas, în valoare de 37,34 de milioane de lei, BNR a utilizat 60% majorarea rezervelor statutare (22,4 milioane de lei).

Suma de 14,93 de milioane de lei rămasă după distribuțiile din anul 2017 a fost repartizată în anul 2018, conform legii.

În schimb, capitalul propriu total al Băncii centrale a scăzut cu 3,7%, până la 17,16 miliarde lei.

„Ne acoperim în totalitate cheltuielile de funcţionare, toată activitatea băncii centrale – salarii, investiţii, chirii, lumină, impozite. Această instituţie nu ia un cent de la bugetul statului”, a subliniat Isărescu.

Cheltuielile nete de funcţionare ale BNR au fost de 419,38 milioane lei, anul trecut.

Guvernatorul a calificat poziția financiară a BNR drept „solidă”.

N-am majorat în continuare rezervele. Capitalul este cel pe care ți-l dă legea, cel care a rămas 30 de milioane de lei. Rezervele au ajuns la 2,289 de miliarde de lei. Mai avem într-un cont de reevalure 14,8 miliarde, crește și scade, în funcție de valoarea de piață a activelor pe care le avem în portofoliu și anul trecut au scăzut”, a precizat Isărescu.

Situațiile financiare ale BNR pentru 2017 au fost auditate de EY România, prin Ernst & Young Assurance Services, la 23 mai 2018, când au fost aprobate și de Consiliul de administrație al BNR.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii