Cautare
, Staff

Bănci |
|

BNR: 35 de bănci aveau active de 427,8 miliarde de lei, la finele lui 2017. Băncile cu capital majoritar autohton dețineau 14% din piață, o creștere de 28 de ori

Cele 35 de bănci care funcționau în România dețineau împreună active nete bilanțiere în sumă de 427,79 de miliarde de lei, la finele anului 2017, în creștere cu 8,7%, față de anul anterior, potrivit datelor finale ale Băncii Naționale a României din Raportul instituției pentru anul 2017.
RON_Lei.jpg

De asemenea, datele Băncii Centrale confirmă datele preliminare: profitul net al sectorului bancar românesc a fost de în cuantum de 5,33 de miliarde de lei, cu 22% mai mult față de anul anterior, 27 de instituții de credit din cele 35 având rezultate financiare pozitive.

Cele 27 au obținut un profit de 5,5 miliarde de lei, iar cele cu pierdere au consemnat rezultate negative de 166 de milioane de lei.

Rezultatul pozitiv s-a datorat reducerii cheltuielilor cu ajustările pentru depreciere, cu aproap 2,45 de miliarde de lei, această influență pozitivă fiind însă diminuată de scăderea cu 466,7 milioane de lei a profitului operațional și de creșterea cu 794,1 milioane lei a cheltuielilor cu impozitul pe profit.

La finele anului trecut, activitatea de supraveghere microprudențială a vizat un număr de 28 instituții de credit, persoane juridice române, ale căror active contabile nete totalizau 380,93 de miliarde de lei. Dintre acestea, patru aparțineau capitalului majoritar privat autohton, două aveau capital integral sau majoritar de stat, iar restul de 22 reprezentau instituții de credit cu capital majoritar străin.

De asemenea, un număr de 7 sucursale ale instituțiilor de credit din state membre desfășurau activitate bancară pe teritoriul României, responsabilitatea supravegherii prudențiale revenind autorității competente din țara de origine a instituției de credit-mamă și/sau Băncii Centrale Europene, după caz”, se mai scrie în raportul citat.

În contextul achizițiilor și fuziunilor de pe piața bancară, sistemul bancar s-a restrâns, anul trecut, de la 37 la 35 de bănci, ca urmare a fuziunii prin absorbție dintre Banca Comercială Carpatica și Patria Bank, finalizată la începutul lunii mai 2017, precum și a închiderii sucursalei Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia în luna noiembrie 2017.

„De asemenea, menționăm că în cursul lunii mai 2018 a fost finalizat procesul de achiziționare a unei participații calificate directe reprezentând 99,15 la sută din capitalul social al Bancpost S.A. de către Banca Transilvania S.A. O altă modificare structurală s-a produs pe fondul schimbărilor consemnate în situația acționariatului Băncii Transilvania care au implicat încadrarea acesteia, în luna decembrie 2017, în categoria instituțiilor de credit cu capital majoritar privat românesc. În contextul celor menționate, structura pe forme de proprietate a sistemului bancar a cunoscut o serie de modificări, numărul instituțiilor de credit cu capital majoritar privat autohton crescând de la 3 la 4, în timp ce numărul celor cu capital majoritar străin (inclusiv sucursalele instituțiilor de credit străine) s-a redus de la 32 la 29, prin închiderea unei sucursale, finalizarea unei fuziuni prin absorbție și trecerea unei instituții de la categoria capital majoritar străin la capital privat autohton”, se detaliază în Raportul BNR.

Astfel, cota de piață deținută de instituțiile de credit cu capital majoritar privat autohton a crescut de la 0,5% la 31 decembrie 2016 la 14,3% la 31 decembrie 2017 de 28,6 ori. Concomitent, cota de piață a instituțiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit din străinătate) s-a redus aproximativ în aceeași măsură, de la 80,4% la 66%.

Pe fondul modificărilor din structura acționariatului, cota de piață în termeni de capital a instituțiilor de credit s-a ajustat. Ponderea instituțiilor de credit cu capital majoritar străin în totalul capitalului sistemului bancar (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit străine) a scăzut de la 85,3% la 69,3%, la finele anului trecut.

Ca urmare a modificărilor de pe piața bancară, ponderea instituțiilor de credit cu o cotă de piață de peste 5 la sută s-a majorat cu 1,4 puncte procentuale, de la 73,3 la sută la 31 decembrie 2016 la 74,7 la sută la 31 decembrie 2017, în timp ce segmentul celor cu o cotă de piață între 1 la sută și 5 la sută, respectiv cu o cotă mai mică de 1 la sută, s-a redus (de la 20,4 la sută la 19,7 la sută, respectiv de la 6,3 la sută la 5,6 la sută). Dintre acestea, un număr de 9 instituții de credit sunt considerate în prezent ca fiind «alte instituții de importanță sistemică» (O-SII), potrivit evaluării efectuate de BNR pe baza datelor aferente trimestrului I 2017”, se menționează în Raportul BNR pe 2017.

Lista băncilor sistemice, începând cu 1 ianuarie 2018: S-a redus numărul băncilor care pot zdruncina sistemul bancar românesc, în cazul unor probleme

Pentru anul 2017, potrivit evaluării efectuate pe baza datelor aferente semestrului întâi 2016, au fost identificate 11 instituții de credit ca fiind O-SII, de risc sistemic (Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank România, Garanti Bank, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank și OTP Bank).

Pentru anul 2018, instituțiile de credit O-SII identificate în conformitate cu rezultatele evaluării efectuate pe baza datelor aferente trimestrului întâi 20177 sunt următoarele: BCR, BRD – Groupe Société Générale, UniCredit
Bank, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank România, Garanti Bank, CEC Bank și Bancpost.

„Dimensiunea rețelei teritoriale a continuat să se restrângă și în 2017, un număr de 205 sucursale și agenții bancare fiind închise, iar numărul salariaților din sistem s-a redus cu 352 persoane. Până la data de 14 mai 2018, Banca Națională a României a primit notificări de la autorități de supraveghere competente din alte state membre ale UE pentru un număr de 856 de instituții care intenționează să furnizeze servicii în mod direct pe teritoriul României, respectiv: 316 instituții bancare, 8 instituții financiare nebancare, 163 de instituții emitente de monedă electronică, 365 de instituții de plată și 4 sucursale ale instituțiilor de plată”, se completează în Raportul BNR pe 2017.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii