1. Blue Noise înseamnă muzică bună, 6 voci puternice și o mulțime de emoții. Când, cum și mai ales cu ce motivații din culise, ați creat Blue Noise?
Veronica Prodan: Blue Noise este rezultatul muncii depuse de-a lungul mai multor ani, dar care și-a început activitatea oficial în 2014/2015, din dragostea față de muzica a cappella și din dorința de a promova acest gen, menit să deschidă noi orizonturi publicului nostru.
Bogdan Tudor: Dorința de a imagina, de a frapa, de a împinge, chiar și puțin, limitele ascultătorului, toate acestea, și altele descoperite pe parcurs, au stat la „fundația” Blue Noise. În foarte scurtul timp, de la lansarea noastră, am reușit să colaborăm cu artiști dintre cei mai diverși, și continuăm să fim asaltați de invitații de colaborare. Ceea ce mă face să cred că am dreptate în poziționarea stilistica a trupei pe piața muzicală.
2. Vă autointitulați „laboratorul de voci”. De ce și, mai ales, ce aduce nou Blue Noise pe piața muzicii din România?
Veronica Prodan: „Laboratorul de voci” descrie cel mai bine ceea ce facem noi. În primul rând cântăm a cappella, adică nu folosim un alt intrument muzical, iar în al doilea rând, explorăm și experimentăm diverse sunorități pe care vocile noastre sunt capabile să le producă. Ne place să ne „jucăm”, să depășim limitele în fiecare zi.
Abordarea mai multor stiluri muzicale, jazz, blues, pop, rock, într-o manieră proprie, bazată pe tandemul dintre rigorile tehnicii vocale și creativitatea interpretativă, cred că reprezintă un criteriu distinctiv pe piața muzicală authtonă.
Bogdan Tudor: Nouă este însăși existența unei astfel de formații. Fără instrumente, totul prin filtrul fin al gândirii, totul prin voce, totul prin recrearea pieselor cunoscute și prin reconstrucția lor a cappella. Acesta ar fi un aspect. Că nu posedăm instrumente, se poate vedea de la o poștă. Deși unii colaboratori ne mai întreabă, din când în când, obsedant: „Si voi ce instrumente o să aveți pe scenă?” Le răspundem că nu avem și că ne folosim doar vocile. Ei insistă… „Aha, dar… o chitară? Sau ceva?” Păi, nu, spunem noi, cântăm doar cu 6 microfoane! „Și chiar nu aveți nimic, nimic? O clapă, ceva?”.
Apoi, componența formației este una echilibrată, unde fiecare dintre noi are îndatoriri la fel de importante. Muzicale, mă refer. De la soprana Veronica până la „percuționist”, așa cum îmi place să-i spun beatbox-erului, Denis. Proporții echilibrate de ritm, suprapuneri de rit, armonie, melodie, dans. De aceea poate să vi se pară, atunci când ascultați piesele noastre, că nu le lipsește nimic și că tot ce e bun e… acolo. Înăuntrul Blue Noise.
Zoe Flavia: echilibru în ceea ce înseamnă prietenia dintre voci!
3. Blue Noise se traduce în Veronica Prodan, Elena Moroșanu, Flavia Zoe, Mihail Grigore, Bogdan Tudor și Denis Bolborea – cine sunteți? Descrieți-vă în câteva cuvinte, fiecare.
Veronica Prodan (Soprano): absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, a descoperit pasiunea pentru muzică prin cântecul popular. Pe langă muzică are “slăbiciuni” pentru dans, desen, bijuterii handmade, croșetat și brodat.
ELENA MOROȘANU (Mezzo-soprano): absolventă a Universității Naționale de Muzică din București, în afară de timpul petrecut cu Blue Noise, scrie și compune pentru diverși artiști autohtoni și din străinătate. Are propria trupă, Helen. Îi plac lucrurile vintage.
Citește și Curajul de a fi Helen
ZOE FLAVIA (Alto): mezina grupului și încă studentă la Universitatea Națională de Muzică din București, specialitatea compoziție jazz-muzică ușoară. O definește pasiunea pentru călătorii, lectură și pentru bucătăria altor popoare.
MIHAIL GRIGORE (Tenor): violoncelist, absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, cu un master în interpretare muzicală. În palmaresul său se numără și titlul de finalist al show-ului „Românii au talent”, unde a participat alături de Classic Beat Orchestra.
BOGDAN TUDOR (Bass): absolvent al Universității Naționale de Muzică din București şi fost membru al renumitului cor național de cameră „Madrigal”. Este cunoscut grație timbrului inconfundabil al vocii, care se află în spatele mai multor personaje de desene animate, jingle-uri, promo-uri TV și radio.
DENIS BOLBOREA (Beatbox): absolvent UNATC, secţia coregrafie. Curiozitatea de a reproduce diverse sonorități și efecte cu vocea l-a adus în lumea beatbox-ului, artă pe care o practică cu succes de mai bine de 5 ani. În cadrul grupului, s-a afirmat și datorită abilităților fantastice de live looping.
4. Sunteți premianţi ai multor concursuri muzicale instrumentale, vocale, de jazz şi aveți în portofoliu foarte multe colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate. Care sunt colaborările pe care le-ați repeta oricând și care vă reprezintă pe deplin?
Veronica Prodan: Fiecare colaborare ne reprezintă pe deplin, deoarece reflectă esența noastră din acel moment al conceperii și fiecare ne este dragă în felul său. Le putem considera chiar niște simboluri ale evoluției noastre, de ce nu. Tocmai din acest motiv nu cred că ne-am dori să le repetăm. Noi vrem să continuăm să creștem, să ne explorăm capacitățile, să ne dezvoltăm și să ne reinventăm odată cu fiecare proiect în parte.
Bogdan Tudor: Da, individual ne-am „clădit” muzical, fiecare cât se poate de divers. A fost de foarte bun augur colaborarea cu Adrian Despot și trupaVița de Vie, concretizată prin participarea alături de ei în piesa binecunoscută „Luna și noi”. Apoi, un foarte bun impact la avut piesă „Când Zâmbești” a Alexandrei Ușurelu, pe care noi am răstălmăcit-o a cappella. Exemplele pot continua, din fericire. Cu acești minunați artiști și prieteni am colabora și cu alte ocazii. Dar ce este cel mai important pentru noi, în această perioadă, este conturarea liniei pe care vrem să o urmăm noi înșine. Și sperăm să se materializeze cât de curând prin lansarea unui album cu piesele noastre.
5. Din experiența voatră de până acum, care sunt melodiile sau genurile muzicale preferate de români și care sunt cele mai des întâlnite evenimente unde vă putem asculta?
Veronica Prodan: Publicul din România este foarte divers și are gusturi particulare. Există audiență atât pentru muzicica pop, rock, cât și pentru cea clasică, jazz, și chiar a cappella. Iar din experiența noastră de până acum, putem afirma că oamenii care ne ascultă sunt deschiși și pentru piesele din repertoriul străin, dar și pentru cele proprii. Ei rezonează cu emoția pe care încercăm s-o transmitem.
Cei dornici și curioși ne pot asculta în cadrul concertelor propii, festivalurilor la care participăm, emisiunilor TV și radio. Așadar, stați cu urechile ciulite!
Bogdan Tudor: Ne place să ne organizăm și să alegem cu grijă locurile unde cântăm pentru publicul avizat, plătitor și scormonitor. Așa că, nu ne aruncăm să cântăm oriunde, cu orice preț. În rest, ne bucurăm să vedem că suntem potriviți și căutați, de altfel, pentru evenimente private, de cel mai înalt rang. Asta ne bucură și dovedește că muzica noastră, indiferent de stilul divers al pieselor noastre, este o muzică de calitate. În viitor vrem să concertăm mai mult în săli de concerte. Consider că acolo este locul nostru.
6. Pentru că vorbim despre o pasiune care se transformă în business, care au fost cele mai mari provocări pe care le-ați depășit cu succes?
Bogdan Tudor: Cele mai mari provocări al unei trupe, în România, este să rămână împreună. Desigur, vorbesc despre trupe care caută celebritatea, nu s-au născut pentru ea. În rest, emoțiile noastre sunt aceleași, la un înalt grad, de fiecare dată când cântăm. Pentru că nu este ușor ceea ce facem noi. Vă spun!
Zoe Flavia: Cred că cea mai mare provocare este să ne înțelegem unul pe altul. Să construim împreună modul în care vrem să sune acest grup vocal.
7. Știu că sunt multe, însă o să vă cer să îmi vorbiți doar despre una: care este mai mare realizare a trupei Blue Noise, de la lansare și până în prezent?
Veronica Prodan: Nu știm cât de mare, însă importantă pentru noi este, fără dubii. Vorbim despre experiența traită în cadrul concursului Eurovision 2015, care ne-a clasat pe locul al patru-lea în finala națională și care a favorizat apariția primei noastre compoziții – „Love won`t run away”.
Bogdan Tudor: Realizarile mari sunt în așteptare. Noi să fim sănătoși și concetrați împreună!
8. Ce planuri de viitor are Blue Noise și unde vă putem asculta în lunile care urmează?
Veronica Prodan: Avem planuri și dorințe frumoase. Vrem să bucurăm în continuare publicul cu un repertoriu nou, deosebit și cu evenimente speciale pe care le vom face publice în viitorul cel mai apropiat.
Bogdan Tudor: Trasarea liniei proprii de exprimare și realizarea primului album a cappella din România. Colaborările noastre să nu se oprească la cele enumerate și să avem revelații peste revelații, bucurând din ce în ce mai mulți oameni cu muzica de calitate a cappella.
Zoe Flavia: Ne dorim să ne plimbam prin țară cântând, să înregistrăm și să lucrăm la piese noi. Am fi încântați să lucrăm în proiecte care implică mai mulți artiști, cum s-a întâmplat anul trecut, și nu în ultimul rând să râdem și să ne bucurăm mult.
Pe Blue Noise îi puteți asculta pe Youtube sau urmări pe pagina de facebook Blue Noise. Le urez succes și le țin pumnii în continuare!