FacebookTwitterLinkedIn

„Inițial, va fi o lichidare masivă, ceva în jurul a 30-40% depreciere în raport cu dolarul”, a spus Neil Jones, director de vânzări al Miuho Bank din Londra. „Vom primi cele mai scăzute valori din toate timpurile pentru drahma” a mai spus el.

Riscul ca Grecia să părăsească – sau să fie obligată să părăsească – zona euro crește după ce prim-ministrul elen Alexis Tsipras a anunțat organizarea unui  referendum.

În timp ce Neil Jones, împreună cu analiștii de la ING Group NV și Credit Agricole SA susțin că scenariul lor nu este cel de bază, au început totuși să ia în considerare cazul în care ar tranzacționa drahma dacă Grecia ar ieși din Uniunea Monetară Europeană

O monedă mai slabă ar putea crește economia Greciei prin stimularea exporturilor și încurajarea investițiilor din străinătate.

Oricare risc al potențialelor beneficii ar fi negat de „costuri de finanțare structurale mai ridicate pentru Grecia”, potrivit lui Valentin Marinov, director pentru cercetări în domeniul valutar la divizia de investment banking al Credit Agricole SA.

„Unul dintre motivele pentru care credem că grecii vor să stea în zona euro şi în cele din urmă și o vor face este impactul economic masiv care va fi suportat de economie în eventualitatea unui exit”, a spus Valentin Marinov.

El estimează, în baza crizelor financiare şi bancare precedente, că deprecierea ar ajunge la 40% în următoarele 12 luni.

Grecia a trecut la moneda euro în 2001, în cadrul primului val de țări care au început să folosească efectiv moneda unică de la 1 ianuarie 2002, potrivit site-ului Comisiei Europene. Până acum, nicio ţară nu a părăsit zona euro şi nu există un mecanism oficial pentru a face acest lucru.

CITEȘTE ȘI:

MAE: Cetățenii români care călătoresc în Grecia să aibă asupra lor suficienți bani lichizi

Grecia va organiza un referendum pe 5 iulie

Scurtă radiografie: Grecia, la un pas de falimentul oficial

Alexis Tsipras ia în considerare oferta de ultim moment a creditorilor internaționali