Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food industry, health industry, agriculture, tourism, FMCG and HoReCa. Have any news tip? Drop me an email at laura.cioba@forbes.ro

Macroeconomie |
|

Bloomberg: Economia globală – supusă efectelor crizei de „de toate”

După mai bine de 14 luni de criză sanitară, economia globală începe să resimtă din plin efectele unei crize de „de toate”, în care companiile au ajuns să „alerge” după materiile prime necesare pentru a-și face stocuri cu scopul de a face față vitezei cu care cererea de bunuri a revenit în acest an.
Stock,Market,Crash

Analiștii economici atrag atenția asupra unei creșteri puternice a inflației în contextul în care economia globală trebuie să reziste în fața acestei frenezii la care se adaugă și unele blocaje de transport, relatează Bloomberg.

Potrivit analiștilor, companiile au ajuns să se confruntă cu o penurie generalizată – de la cupru, minereuri de fier și oțel, până la porumb, cafea, grâu, boabe de soia, cherestea, semiconductori, plastic și carton pentru împachetări.

„Vă puteți gândi la orice material și sigur avem deficit și din acela”, a completat Tom Linerbarger, directorul executiv al producătorului de generatoare și motoare Cummins Inc.

„Clienții încearcă să pună mâna pe orice pentru că văd că cererea este mare și cred că această criză va continua și în acest an”, a subliniat la rândul său și Jennifer Rumsey, președintele și COO aceleiași companii, care a explicat că diferența dintre criza din 2021 și alte perturbări anterioare ale lanțurilor de aprovizionare o reprezintă magnitudinea acesteia care este extraordinară și faptul că nu se poate previziona sfârșitul ei.

Practic, în acest moment, producătorii trebuie să-și estimeze producția în funcție de disponibilitatea materiilor prime și să nu se mai bazeze pe previziunile de cerere și a comenzilor, așa cum o făceau anterior.

„Nu este nici eficient, nici normal, însă acum nu avem de ales. Știu că se vorbește că asta ar fi o situație temporară, însă ne pregătim să lucrăm așa în mod susținut”, a recunoscut directorul executiv al unei companii care produce electrocasnice, notează Bloomberg.

Analiștii economici sunt de părere că problemele apar din cauza producției globale limitate de materii prime. Potrivit acestora, situația de față va persista mai ales pentru că adecvarea capacității de producție cu capital sau forță de muncă adițională nu se poate face decât încet și foarte scump.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii