CautareAmalia Sterescu

, Contributor

Sr. Business Consultant @ Outsourcing Advisors &  Personal Branding Strategist @ Public Speaking School. Mai multe informații despre autor pe amaliasterescu.ro

Lideri |
|

Lideri repetenți la capitolul “exemplu personal”

Într-o bună zi, un consultant îmi povestește siderat o poveste despre lideri repetenți fix la capitolul leadership. Cocoțați în birouri somptuase,  la etajele superioare ale unei clădiri de business, împărțeau cu mărinimie reguli în stânga și dreapta însă nu orice fel de reguli ci unele ce nu se aplicau și … lor.

De exemplu, dacă sunteți familiarizați cu mediul corporatist – atunci știți ca e “interesant” să fii fumător nu de alta dar numai așa mai afli noutățile bârfei corporatiste, cine cu cine s-a mai combinat, cine pe cine a mai săpat etc. Dar, tot ei, bieții fumători sunt îngrădiți de reguli stricte și forțați să coboare etaje întregi pentru a poposi într-un final la locul special amenajat.

Ei bine, liderii de care vorbesc fumau ca turcii în birourile lor somptuoase căci nu-i asa, ei erau șefii… Cum adică să-și ia din timpul lor prețios și să urmeze o regulă pe care tot ei o făcuseră – însă pentru …alții. Ori această mentalitate se aplica nu numai în cazul acestui simplu exemplu banal – încuraja o cultură – aceea prin care a fi lider înseamna a avea prerogative și statut special, însemna că regula e doar pentru elite, însemna de fapt eșec major la capitolul leadership însă erau prea orbi să sesizeze asta… Nu-i de mirare că lucrurile nu funcționau și aveau nevoie de suport extern.

În experiența mea de 16 ani în tranșeele corporatiste dar și în cea de consultant am întâlnit multiple cazuri în care liderii eșuează lamentabil la capitolul exemplu personal: impun reguli pe care doar ei nu le respectă, trâmbițează valori cu care de fapt ei nu rezonează, impun penalități altora pentru fapte de care se fac ei înșiși vinovați.

  • “Fiți punctuali!” Dar ei se lasă asteptați la fiecare întâlnire…
  • “Clientul e pe primul loc!” Dar ei evită repetat să preia escalări neplăcute de la clienți sau să gestioneze situații neplăcute legate de aceștia.
  • “Suntem o echipă!” Da, dar uită să menționeze că,  efortul nu se împarte echitabil iar funcția devine prerogativ și  tine loc de competență.
  • “Oamenii sunt resursa noastra cea mai importantă!”  Serios? Când ați discutat individual ultima oară cu membrii echipei și i-ați întrebat ce aspirații profesionale au? Cum mai stau la capitolul motivație? Ce le mai face pruncul nou născut? Cand le-ați mulțumit ultima oară pentru multele ore rămase peste program?

Titlul acela bombastic de pe cartea de vizită și biroul somptuos nu vă transformă peste noapte în lideri autentici! Parol! Pentru aceasta e nevoie de viziune, de strategie, de investiție constantă în formarea altor generații de lideri și da, de puterea exemplului personal.

Când mai treci grăbit pe etaj fără să te uiți în stânga și dreapta, când decizi ca a încălca regula chiar de tine fixată e prerogativul tău și nu abatere, cănd în momente critice ratezi lamentabil să acționezi prin exemplu personal dar ești maestru în a căuta vinovați, adu-ți aminte: acei aspiranți la poziții de lideri iți vor lua exemplul, vor multiplica gesturile, atitudinile si uneori chiar vorbele tale – căci pentru ei tu ești singurul model de lider in acțiune pe care îl au. Și apoi să nu te mire ca lucrurile o iau puțin razna, satisfacția clienților scade, vânzările se duc la vale și competiția ia avânt…

Extrapolând la nivelul leadership-ului politic, se eșuează lamentabil la capitolul exemplu personal și sper ca generațiile viitoare să învețe în mod real din pățaniile liderilor trecuți prin furcile caudine ale …. beciului domnesc.

Revin și spun: leadership-ul nu e un prerogativ exercitat pentru că de gât ne atârna o funcție zgomotoasă, este si ramăne o COMPETENȚĂ . Când liderii de orice fel vor transforma vorbele in fapte, valorile in motoare de funcționare, inacțiunea in acțiune, când vor cultiva la rândul lor alți lideri și nu numai “followers”  – atunci da – am fi pe drumul cel bun. E chiar atât de greu?

 

Despre leadership mai scriu și pe: www.amaliasterescu.ro

 


Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii