CautareMarian Hanganu

, Contributor

Partner @ Consult Blue & Trainer @ Salesman Pride. Mai multe informații despre autor pe LinkedIn

|
|

Fondurile europene – factorul timp te poate ruina

Sfârșitul acestui an ne găsește într-o nouă febră a finanțărilor europene, după doi ani de secetă determinați de finalizarea bugetului multianual anterior și incapacitatea administrației de a lansa rapid noile programe de finanțare.

Vânzătorii din multe industrii privesc cu încredere și speranță către noile programe de finanțare, în speranța că astfel clienții vor găsi finanțare pentru produsele și serviciile lor. Multe companii angajează consultanți pentru fonduri europene pentru a-i consilia pe potențialii lor clienți în accesarea fondurilor europene. Alte companii mizează pe cartea parteneriatelor cu companii de consultanță pentru fonduri europene cu același scop.

Scopul acestui articol este să-i avetizeze pe vânzători și clienți despre partea întunecată a fondurilor europene. De partea luminoasă ne  vom ocupa cu altă ocazie.

Pentru vânzători, principala amenințare pe care o reprezintă programele de finanțare o reprezintă amânarea investițiilor. Succesul este o funcție de timp pentru vânzători. Cotele de vânzări de anul viitor contează mai puțin decât cele de anul  acesta, pentru că spectrul concedierii și al diminuării salariului este legat de îndeplinirea obiectivelor pentru anul în curs. Mulți potențiali clienți amână investiții care le sunt absolut necesare, în așteptarea unui program de finanțare care să cofinanțeze investiția.

Pentru companii, sunt patru pericole:

  • Amânarea investițiilor urgente poate fi o greșeală enormă, pentru că pierd beneficiile pe care noua investiție le-ar aduce, pentru că pierd economiile pe care echipamente noi, sau metode noi de gestiune le-ar produce, pentru că pierd inițiativa prin amânarea investițiilor. Adesea costul acestor oportunități pierdute este mai mare decât beneficiul unei cofinanțări.
  • Fondurile europene nu sunt pentru cei care aplică, ci pentru proiectele care vor fi finanțate, adică nu toți cei care aplică obțin fonduri. Aplicanții trebuie să ia în calcul eșecul și să aibe un plan B.
  • Programele de finanțare vin cu obiective care pot diferi de cele ale aplicantului. Aplicanții obișnuiesc să modifice conținutul investițiilor lor pentru a-și mări șansele de finanțare. Uneori aceste ajustări sunt atât de mari încât îndepărtează companiile de la scopul inițial, conducând la nerealizarea obiectivelor strategice care justificau decizia inițială.
  • Ultimul, dar nu cel din urmă, este durata foarte lungă a procesului de obținere și utilizare a finanțărilor europene. Cei câțiva ani care trec de la aplicare la implementare pot face investiția irelevantă.

Cum exemplele ajută, iată ce s-a întâmplat în cazul Programului Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivităţii Economice” 2007-2013, Axa III „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, Domeniul Major de Intervenţie 3 – Susţinerea e-economiei, Operaţiunea 1 „Sprijin pentru sisteme TIC integrate şi alte aplicaţii electronice pentru afaceri”:

  • Programul a fost lansat în 5 octombrie 2011.
  • Proiectele depuse au fost analizate din februarie 2013 și până în toamna aceluiași an.
  • Contractele au fost semnate cu companiile selectate în iarna 2013-2014.
  • Implementarea proiectelor s-a derulat de-a lungul anului 2014, unele prelungindu-se în 2015.
  • Rezultă că întreg procesul a durat pentru vânzători 3 ani si pentru companiile aplicante 4 ani.

Multe companii ale căror proiecte au fost aprobate nu mai existau la data când trebuiau să semneze contractele de finanțare. Alte companii făcuseră deja investițiile, sătule să mai aștepte rezultul. Alte companii își modificaseră strategia de dezvoltare și investițiile finanțate nu mai făceau parte din planurile lor.

O asemenea amânare a unuor investiții nu este bună nici pentru furnizori, nici pentru beneficiarii investițiilor și nici pentru PIB-ul României.

Iată de ce acest articol este un avertisment pentru vânzătorii care văd în fondurile europene o oportunitate și pentru companiile care doresc să obțină finanțări: nu scăpați din vedere factorul timp! Aveți în vedere că proiectele nu se derulează cum ar trebui, că aproape întotdeauna se înregistrează întârzieri mari!

Data viitoare vom discuta despre regulile pe care ar fi bine să le respectați când aplicați la finanțări din fonduri europene.


Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii