CautareMarian Hanganu

, Contributor

Partner @ Consult Blue & Trainer @ Salesman Pride. Mai multe informații despre autor pe LinkedIn

|
|

De ce cruciada Guvernului contra bacșișului ar putea fi o măsură corectă

Principalul argument împotriva recentei cruciade anti-bacșiș a guvernului României este că guvernul a început să curețe sistemul de la capătul nepotrivit.

Conform opiniei majoritare, pentru a lupta contra evaziunii fiscale, guvernul ar trebui să înceapă prin a ataca marii evazioniști. Conform acestei concepții, un succes împotriva marii evaziuni ar aduce mai mulți bani la buget decât eliminarea micii evaziuni practicate de chelneri, micile magazine, doctori, liber profesioniști, zilieri adică de aproape fiecare dintre noi în diverse contexte.
Câteva cazuri de evaziune de zeci de milioane ar compensa zeci de mii de bacșișuri neimpozitate și de mici prestări de servicii nefiscalizate și ar constitui un act de justiție, pedepsindu-i pe aceia care au suficient, dar cărora “nu le mai ajunge”.
Dacă scopul nostru declarat este să transformăm România într-o “țară ca afară”, adică într-o societate modernă, guvernată de legi, corectă din punct de vedere social, este posibil ca opinia majoritară să fie profund greșită și acțiunea guvernului contra micii evaziuni să fie corectă.

Politologul James Quinn Wilson și criminalistul George L. Kelling publicau în 1982 un articol în The Atlantic, în care prezentau public pentru prima dată ceea ce urma să fie cunoscut ca “Teoria Ferestrelor Sparte”.
Conform acestei teorii, crima (văzută ca încălcarea legii) este rezultatul inevitabil al dezordinii. Micile infracțiuni creează un climat de dezordine, unul în care legea apare ca fiind slabă și incapabilă să pedepsească infracțiunile. Ca rezultat al dezordinii, tot mai mulți oameni încalcă legea atunci când este convenabil pentru ei. Se produce o spirală a infracționalității, cu infracțiuni tot mai grave și o degradare continuă a societății.
România e o societate cu ferestrele sparte. Mita domnește în spitale, cimitire, administrațiile locale și centrale, în școli și universități. Profesii întregi își rotunjesc veniturile în baza bacșișului și plăților la negru. Cea mai mare parte a licitațiilor publice sunt câștigate înainte de depunerea ofertelor, iar caietele de sarcini sunt scrise în realitate de ofertanții agreați de organizatorii licitațiilor. Industrii întregi lucrează pe hârtie cu angajați plătiți cu salariul minim pe economie, dar cu venituri completate la negru, sau la gri.

Un asemenea climat nu poate conduce decât la încălcarea legilor pe scară largă, la acceptarea socială a mitei și evaziunii fiscale, iar de aici și votul aparent inexplicabil pentru oameni care nu-și pot justifica averea cu veniturile, care și-au măsluit diplomele, doctoratele și biografia. Marea corupție este rezultatul tolerării micii corupții, iar marea evaziune fiscală este determinată de climatul erodat de mica evaziune fiscală.
Conform adepților teoriei ferestrelor sparte, cea mai bună cale de a lupta contra străzilor murdare, este să faci curat des pentru ca gunoiul să nu se acumuleze și să-i amendezi pe toți cei care aruncă gunoaie pe stradă, fie ei copii, pensionari cu venituri mici sau cocălari rulând în BMW răcnind manele din toate difuzoarele.

Dacă bacșișul ar fi impozitat (guvernul deja a cedat presiunii opiniei publice și a anulat măsura), dacă micile magazine ar fi forțate să dea bon fiscal, dacă nu am mai da mită la doctor, la popă, la primărie ș.a.m.d., românii ar începe să prețuiască, poate, domnia legii și onestitatea. Corectitudinea ar deveni normă publică și nu șmecheria, contribuția tuturor la treburile comunității ar fi de la sine înțeleasă și românii ar putea cere de la autorități mai multă transparență, corectitudine în gestiunea banilor publici etc.

Nu mă îndoiesc că acest articol va provoca indignare, dar gândiți-vă puțin: chiar ar fi moartea micii evaziuni un preț imposibil de acceptat pentru “o țară ca afară”?


Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii