CautareMarian Hanganu

, Contributor

Partner @ Consult Blue & Trainer @ Salesman Pride. Mai multe informații despre autor pe LinkedIn

Bani și Investiţii |
|

10 reguli cu privire la utilizarea fondurilor europene

In articolul precedent aratam ca apelurile pentru proiecte europene care s-au deschis dupa doi ani de seceta in domeniul finantarilor europene nureprezinta neaparat oportunitati pentru companiile din Romania. Finantarile din fonduri europene pot devia o companie de la strategia ei, o pot ruina din cauza problemelor de cash-flow sau ii pot determina clientii sa nu mai cumpere, distorsionand cererea in numeroase industrii.

Am promis un articol intr-o nota mai optimista, un ghid scurt pentru companiile care vor sa aplice pentru finantarile europene, fara sa riste destabilizarea afacerii sau abaterea de la strategia companiei. Iata cateva reguli care va vor ajuta sa navigati in siguranta prin apele periculoase ale finantarilor din fonduri europene.

  1. Fondurile europene nu se acorda ca sa faceti Dvs. profit. Comisia Europeana si Guvernul Romaniei au in vedere stimularea anumitor ramuri industriale, stimularea inovatiei, reducerea costurilor, achizitia de tehnologii ecologice, politici sociale s.a., si nu dorinta explicita de a va oferi finantari nereturnabile. Dimpotriva, pentru a face profit din fonduri europene va trebui sa falsificati rapoartele si sa deturnati fondurile, ceea ce reprezinta o infractiune.
  2. Cititi cu atentie documentele care definesc programul de finantare pentru a intelege care este scopul programului, ce fel de proiecte sunt acceptabile si ce fel de companii sunt eligibile. Nu aplicati daca nu sunteti eligibili.
  3. Vizati numai investitii pe care le-ati fi facut oricum, cu sau fara finantare europeana. Vizati proiecte pe care nu le faceati din lipsa de finantare, dar care aveau cu adevarat sens in contextul strategiei companiei voastre. In nici un caz, sub nicio forma, nu dezvoltati o linie de afaceri si nu adresati o nisa de piata doar pentru ca se intampla sa se potriveasca cu un apel pentru proiecte.
  4. Nu incercati sa finantati pe fonduri europene investitii urgente, pentru ca fondurile europene vor ajunge, eventual, in posesia Dvs. in cativa ani. Aceasta este experienta programelor din trecut. Cand Guvernul va fi in stare de o performanta mai buna, atunci imi voi schimba si eu recomandarea.
  5. Nu aplicati pentru programe pe care nu le puteti finanta pentru componenta care va revine. Am intalnit multe companii care au aplicat pentru o finantare europeana in speranta ca vor gasi finantare la banci odata proiectul aprobat, doar pentru a descoperi ca bancile nu considera proiectele europene ca fiind finantari cu un grad de siguranta ridicat.
  6. Pregatiti-va sa asigurati fondurile necesare derularii proiectului. In functie de programul la care ati aplicat, veti putea aplica pentru plati in avans, sau nu, veti primi rambursari in functie de etapele parcurse si la termene clar prevazute. Cititi cu atentie programul, calculati-va un cash-flow previzional si necesarul de fonduri pentru a derula proiectul, altfel riscati sa esuati.
  7. Nu incercati sa fentati regulile: nu faceti cheltuieli neeligibile, nu folositi activele achizitionate in alte scopuri, nu le instrainati si respectati regulile de raportare. Sanctiunile sunt usturatoare, se face monitorizare si exista si infractiuni de natura penala de care nu vreti sa va faceti vinovat.
  8. Este de preferat sa apelati la un consultant in domeniul finantarilor europene, atat pentru aplicare, cat si pentru derularea proiectului. In numeroase situatii costurile cu consultanta de specialitate sunt finantabile, la fel ca si cele de management de proiect.
  9. Nu toti consultantii sunt la fel de buni. Alegeti un consultant cu experienta demonstrabila, verificati-i portofoliul si reputatia inainte sa semnati un contract cu ei. Sunt in general recomandati consultanti cu experienta mare (multe proiecte), cei care au facut evaluari de proiecte sau cei care au lucrat in trecut la autoritati de management sau in departamente de profil din cadrul Guvernului Romaniei.
  10. Este bine sa aveti pregatite planuri de contingenta pentru situatia in care proiectul nu primeste finantare, pentru intarzieri in rambursari sau chiar pentru sistarea programului.

Acestea fiind spuse, va urez sa aplicati cu intelepciune strategica si sa aveti succes!


Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii