FacebookTwitterLinkedIn

Ginni Rometty, CEO al IBM consideră că blockchainul este pentru tranzacții ceea ce internetul a fost pentru comunicare. Pentru a continua paralela făcută de CEO-ul IBM, Ginni Rometty, tehnologia blockchain se află acum în faza în care internetul se afla la începutul anilor ‘90 – trece din faza de tehnologie experimentală disponibilă cercetătorilor în faza de tehnologie emergentă, disponibilă așa-numiților “early adopters”. Dacă peste 50% din populația planetei utilizează internetul, nici măcar 0.5% nu utilizează tehnologia blockchain.

Înregistrări ale talk-showrilor populare din America anilor 90 ne frapează prin sarcasmul și neîncrederea cu care era tratat internetul în acea perioada. Și pe bună dreptate: abia trecuse în mâinile publicului larg după ce vreme de mai bine de 15 ani, tehnologia fusese disponibilă doar pentru mediul academic și cel militar; interfața prin care utilizatorul controla tehnologia era greoaie și rudimentară; inexistentă motoarelor de căutare, ale unor indexari bine făcute și numărul relativ mic de utilizatori, făcea internetul să pară ca un prototip sortit eșecului.

Anii au trecut și ușor ușor interfețele prietenoase și motoarele de căutare au luat internetul de pe prima pagină a ziarelor și au pus ziarele pe “prima pagină” a internetului. Practic, orice start-up care se termină în .com își asigură o investiție inițială sănătoasă.

Așa s-a născut bula .com din care au mai reușit să iasă doar câteva companii, care deloc accidental astăzi domină nu numai spațiul virtual dar și pozițiile de top în piețele financiare internaționale: Amazon, Google, Yahoo, etc. Dacă facem greșeală să încercăm să înțelegem câte ceva despre blockchain apelând la Youtube, vom fi asaltați de tot felul de reclame la ICO-uri care mai de care mai revoluționare, unice și potrivite nevoilor noastre, semnalând -pentru cine vrea să perceapă, începuturile bulei crypto. Bula .com a fost pe cât de dramatică din punct de vedere a valorii capitalului irosit, pe atât de fructoasă din punct de vedere a oportunităților de dezvoltare sădite.

Mulți din cei care erau în vârful vieții profesionale acum 20 de ani când internetul revoluționa conceptele de economie și industrie, regretă acum că nu s-au aplecat de la început asupra acestei tehnologii, pentru că-zic ei, odată pierdut trenul, nu au mai reușit niciodată să ajungă la nivelul la care ai fi putut ajunge mergând cu el de la început.

Pentru generația noastră, blockchainul reiterează această provocare: cum fac să înțeleg o tehnologie revoluționară, astfel încât să o pot integra încă de la început în strategia mea de business/planul meu de dezvoltare personală? ONG-ul educațional HUBS organizează sâmbătă 26 mai într-o fostă fabrică din centrul Bucureștiului un eveniment dedicat blockchainul și tehnologiilor de descentralizare. Scopul este de a aduce împreună experți, investitori și dezvoltatori din zona blockchainlui cu executivi, antreprenori și oameni de rând într-un eveniment hybrid conferință-atelier-networking care să permită celor două tabere să schimbe păreri într-un mod natural, dar totuși structurat.

Biletele se pot cumpăra de pe site-ul evenimentului și tot acolo sunt detaliate programul și speakerii.