FacebookTwitterLinkedIn

Ioan Niculae

Ioan Niculae, cel mai bogat român, a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare, în dosarul „Mită la PSD”.

În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 1 a decis, în 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeaşi decizie fiind luată şi în cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Bărac şi Gheorghe Teodorescu.

Citiți aici despre începuturile lui Ioan Niculae în afaceri.

În cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu s-a folosit de influenţa şi autoritatea pe care le avea ca preşedinte al organizaţiei judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind finanţarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, bani ce urmau să fie folosiţi în campania electorală prezidenţială, desfăşurată la sfârşitul anului 2009, pentru susţinerea candidatului PSD, Mircea Geoană.

Ioan Niculae a fost cel mai bogat român în fiecare dintre ultimele patru ediții ale Forbes 500 Miliardari și, până anul acestasingurul român care figura pe lista miliardarilor lumii, editată de ediția americană a Forbes.

Ioan Niculae este cel mai mare agricultor și cel mai mare industriaș din România și a construit un Consiliu al Investitorilor România, ca o contrapartidă a influenței tot mai mari a Consiliului Investitori Străini.

Dinu Patriciu

Dinu Patriciu

În 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol. El era acuzat de delapidare, spălare de bani și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Patriciu mai era învinuit de manipularea pieței de capital și de dezvăluire de informații privilegiate. Procesele s-au întins o perioadă de opt ani ani.

În august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Rompetrol, în care procurorii cereau pedeapsa maximă, de 20 de ani de închisoare, dar procurorii au contestat la la Curtea de Apel Bucureşti această decizie.

Ioan Niculae și Ion Țiriac, în topul miliardarilor planetei

În acest dosar au fost cercetate 12 persoane, acuzate de aceleași infracțiuni precum Dinu Patriciu.

Dinu Patriciu fost membru fondator al PNL.

A intrat în afaceri imediat după ’90 când a înființat SC Alpha Construcții și Investiții Imobiliare S.A. – firmă de proiecte de arhitectură.

În anul 1998, Dinu Patriciu a achiziționat compania Rompetrol.

În anul 2001, Dinu Patriciu a devenit Președinte al Consiliului de Administrație și Director General CEO al The Rompetrol Group, NV (TRG), devenită o societate petrolieră multinațională cu sediul în Olanda, cu operațiuni în 13 țări, având majoritatea activelor și operațiunilor în România, Franța și sud-estul Europei.

În august 2007, Dinu Patriciu a vândut 75% din acțiunile Rompetrol Holding (unde el deținea un procent de 80% din acțiuni), care controla Grupul Rompetrol, către compania petrolieră de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

El a devenit astfel cel mai bogat român cu avere estimată la 3,3 miliarde de euro.Titlu pe care l-a pătrtrat timp de cinci ani, până în 2012, potrivit topului Forbes 500 Miliardari. În 2013 a părăsit poziția fruntașă a topului, după o serie de eșecuri în afaceri, printre care se numără cel al lanțului de magazine Mac.ro și Mic.ro.

Mac.ro a fost primul pariu în retail al omului de afaceri Dinu Patriciu, însă în februarie 2012, afacerea a eșuat. Prin intra­rea în faliment, lanţul de magazine a lăsat în urmă peste 500 de creditori. O soartă similară a avut-o și mic.ro: datoriile către cei peste aproximativ 700 de creditori se ridică la peste 800 milioane de lei.

Au urmat apoi intrarea în insolvență a trustului Adevărul, o executare silită din partea Raiffeisen Bank și un îndelungat și costisitor proces de divorț.

Dana Patriciu, fosta soție a omului de afaceri a cerut partajul, în decembrie 2012, susținând că Dinu Patriciu nu mai are discenarmănt și ar fi înstrăinat anumite bunuri. În februarie 2013 ea a intentat divorțul care nu a fost finalizat până la moarte lui Dinu Patriciu.

Au existat zvonuri potrivit cărora omul de afaceri ar fi avut o relatie extraconjugală cu chinezoaica Melanie Anne Chen, consultantă în afaceri, nascută în Trinidad-Tobago. Au existat chiar speculații conform cărora cei doi s-ar fi căsătorit în secret la Londra, ceea ce ar fi fost ilegal atâta vreme cât divorțul de Dana Patriciu nu era finalizat.

La șirul de eșecuri din busisness și din familie s-au adăugat și grave probleme de sănătate. Dinu Patriciu a fost operat la Milano pentru un transplant de ficat, în decembrie 2012.

Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit anul trecut, la vârsta de 64 de ani, într-o clinică londoneză, din cauza unei boli hepatice.

Dan Adamescu.jpg

Dan Adamescu

Miliardarul Dan Grigore Adamescu este unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri din România şi unul dintre cei mai bogaţi din România, cu o avere estimată la 550 de milioane de dolari, potrivit celei mai recente ediţii a topului Forbes 500 miliardari în care ocupă locul patru.

Dan Adamescu, plecat în Germania la sfârşitul anilori ´70, s-a reîntors în România după Revoluţie, când a cumpărat magazinul Unirea din Bucureşti şi compania Astra. Portofoliului său i s-au adăugat, cu timpul, hotelurile Intercontinental din Bucureşti sau Rex din Mamaia, precum şi cotidianul România liberă, dar şi clubul de fotbal Oţelul Galaţi.

Imperiul construit de Adamescu a început să se clatine, iar anul trecut Dan Grigore Adamescu a fost arestat preventiv în iunie 2014, iar din august 2014 instanţa supremă a dispus măsura arestului la domiciliu. Curtea de Apel l-a condamnat la începutul lunii februarie pe miliardarul român la patru ani si patru luni de inchisoare cu executare, instanţa găsindu-l vinovat de faptele de corupţie de care l-au acuzat procurorii. Adamescu este acuzat că le-a dat mită unor judecători, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Se pare că, potrivit informaţiilor apărute în presă, omul de afaceri român i-ar fi vândut fiului său vitreg Rani Palade, în noiembrie anul trecut, 3,6% din centrul comercial Unirea Shopping Center, companie controlată de familia Adamescu, contra sumei de aproape o jumătate de milion de euro.

ion_tiriac_2459.jpg

Ion Țiriac

Omul de afaceri Ion Țiriac, cu o avere estimată la 950 de milioane de euro în 2014, s-a clasat pe locul doi în Topul Forbes 500 Miliardari de anul trecut. Fost sportiv de performanță, are în prezent un portofoliu divers, cu investiții în auto, servicii financiare, imobiliare, leasing și transport aerian.

Astfel, Țiriac Holdings reunește peste 40 de companii private autohtone. În 2015, Ion Ţiriac ocupă locul 1512 în Topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată de revista americană la 1 miliard de dolari.

Dacă în nume personal Ion Țiriac nu a fost asociat cu scandaluri care să facă deliciul presei de scandal, fiul omului de afaceri, Ion Alexandru Țiriac, a fost implicat în ceea ce a fost numit dosarul „Cocaina pentru VIP-uri”, deschis în 2002.

Acuzațiile inițiale includeau traficul de cocaină, deținere în vederea consumului și punerea la dispoziție a locuinței în vederea consumului de droguri, însă Ion Alexandru Țiriac a fost achitat în 2007, iar apelul procurorilor a fost respins în 2008 de Curtea de Apel București și în 2009 de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În cadrul aceluiași dosar au fost cercetate șapte persoane, inclusiv Ileana Lazariuc și Raluca Sandu.

Oamenii de afaceri Ioan Niculae şi Ion Ţiriac au fost singurii afaceriști români incluşi în ediţia din acest an a topului Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume.

Iosif Constantin Drăgan

Omul de afaceri și profesorul Iosif Constantin Drăgan a fost unul dintre cei mai bogați oameni din România, apropiați ai regimului Ceaușescu și simpatizant al Mișcării Legionare.

În 1948 el a înființat, la Milano, în Italia, firma ButanGas S.p.A, care se ocupa cu îmbutelierea și distribuirea gazului petrolier lichefiat (GPL) și care are filiale importante în peste 10 tari. In 1966 devine presedinte al Federatiei Internationale de Marketing. În 1967 înființează, la Roma, Fundația Europeană „Drăgan”.

Veronica Dragan.jpg

La 78 de ani se căsătorește cu cu Daniela Veronica Gușă, care avea pe atunci 22 de ani, fiica generalului Ștefan Gușă, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române în perioada 1986-1989. Căsătoria celor doi a avut loc în 1995, omul de afaceri aflându-se la a doua căsătorie. Relația lui cu familia s-a răcit după casătoria cu Veronica Gușă, potrivit informațiilor din presă, de la acea vreme.

Din portofoliul omului de afaceri mai făceau parte editurile Nagard și Europa Nova, Universitatea Europeană „Drăgan” din Lugoj, publicațiile Renașterea bănățeană și Redeșteptarea, postul de radio Nova FM Lugoj, tipografiile Fed Print din București și Lugoj, dar și importante proprietăți imobiliare.

Constantin Dragan a murit la varsta de 91 de ani.

După moștenirea averii, în 2008, Veronica Guşă de Drăgan a devenit cea mai bogată femeie din România, fiind unicul acţionar al grupului de firme admistrat de soțul ei. Cei doi aveau împreună trei copii, dintre care doi gemeni. În prezent, Veronica Guşă de Drăgan mai are un încă un fiu în vârstă de doi ani.