FacebookTwitterLinkedIn

Denumit Blancpain Fifty Fathoms Day-Date Desert Edition, modelul dedicat lui Ernest H. Brooks II este un Fifty Fathoms Bathyscaphe modificat: dimensiunea ceasului a fost mărită de la 38 mm, cât măsoară versiunea standard, la 43 mm, aceasta din urmă fiind realizată dintr-un oțel inoxidabil cu finisaj mat. De asemenea, culoarea cadranului, asemănătoare nisipiului, are un aspect retro, specific anilor ’60 – ’70, , tocmai pentru a evidenția realizările extraordinare ale fotografului în celebra Vale a Morții din Statele Unite ale Americii.
Din punct de vedre tehnic, ceasul este alimentat de un mecanism propriu Blancpain, calibru 1315DD, cu 35 de rubine, o rezervă impresionantă de cinci zile de funcționare, precum și un sistem de afișare a datei și a zilei în dreptul orei trei. Cureaua este din material textil, de culoare bej, cu cusături în nuanță închisă.
Prețul modelului Blancpain Fifty Fathoms Day-Date Desert Edition este de 12.700 dolari și va fi produs într-o serie limitată la 500 de exemplare.
Fotograf, cercetător marin, aventurier și profesor, Ernest H. Brooks II a devenit celebru pentru expedițiile sale, realizând studii și fotografii unice sub calota polară, precum și în toate oceanele lumii. Este considerat, pe bună dreptate, unul dintre pionierii fotografiei subacvatice. Una dintre cele mai importante incursiuni ale sale a fost cea în care s-a scufundat în iazul geotermal Devils Hole, situat în deșertul Mojave din Nevada, unde a reușit să surprindă, în habitaclul ei natural, la o adâncime de 120 de metri, specia endemică de pești, Cyprinodon diabolis, aflată pe cale de dispariție. Acești pești trăiesc doar în această cavernă inundată, de 152 de metri adâncime, unde apa are o temperatură constantă de 33 grade tot timpul anului. Din câte se pare, peștii din Devils Hole au o vechime a ADN-ului de 60.000 de ani, tot atât cât are habitatul în care trăiesc. În prezent, există doar câteva sute de exemplare în libertate – după ce, în 2006, erau mai puțin de 40 -, specia fiind protejată încă din anii ’60.

Foto Blancpain