Cautare
, Contributor

Macroeconomie |
|

Emil Bituleanu (Libra Bank): În curând investitorii străini se vor uita mai atent la sistemul financiar-bancar românesc

Unele dintre cele mai importante provocări cu care se confruntă băncile și instituțiile financiare pe plan local, în prezent, sunt în primul rând inovațiile în tehnologie și găsirea de resursă umană competentă, potrivit lui Emil Bituleanu, director general al Libra Internet Bank.

În opinia sa, sunt numeroase inovații în tehnologia bancară, iar în următorii ani bankingul va arăta foarte diferit față de forma tradițională. „Tehnologia este o provocare foarte interesantă, un vârf de lance, e o lume frumoasă”, spune Emil Bituleanu.

El explică și că este din ce în ce mai greu să găsești resursa umană potrivită, de calitate. „Trebuie să fim foarte atenți la oamenii pe care îi angajăm și pe care vrem să îi păstrăm pe termen lung, iar băncile mari atrag cei mai buni oameni, câtă vreme pentru băncile mai mici este destul de dificil să îi găsească pe acei oameni pe care să își dorească să îi păstreze cât mai mult. Iată cum brandul contează!”, subliniază directorul general Libra Internet Bank.

Emil Bituleanu spune și că la ora actuală nu pare să existe un apetit extraordinar al investitorilor străini, totuși susține că „nu mai este mult până când investitorii străini se vor uita cu mai multă atenție și la sistemul financiar-bancar românesc, trrebuie doar să vadă că există potențial de business și resursa umană potrivită”.

În ceea ce privește creditele neperformante, el susține că „ băncile au redus nivelul de credite neperformante, în special prin curățirea bilanțurilor și nu neapărat prin recuperarea lor, iar neperformanța băncilor se va stabiliza la 6-7% pe sistemul bancar românesc, ceea ce este chiar bine pentru situația bancară actuală, ulterior poate chiar va scădea, iar asta este și ținta, să scadă mai mult”.

„Din fericire, noi la Libra Bank am fost foarte feriți de chestiunea asta. De fapt, ăsta este și motivul pentru care am reușit să creștem în fiecare an, prin faptul că nu am avut neperformanțe deloc”, menționează el.

Banca pe care o conduce Emil Bituleanu, Libra Bank, este prima bancă din țară care semnează cu Fondul European de Investiții (FEI) un acord de garantare a creditelor în cadrul programului Uniunii Europene (UE) pentru competitivitatea IMM-urilor, și anume programul COSME.

Mai exact, acordul COSME va facilita o creștere a volumului de împrumuturi acordate IMM-urilor de către Libra Bank în următorii trei ani, prin reducerea cerințelor colaterale pentru solicitanți. Astfel că, întreprinderile mici și mijlocii vor obține credite din partea Libra Bank aducând garanții care vor acoperi maxim 70% din valoarea totală a creditului, câtă vreme 50% din valoare este acoperită de FEI.

Pentru anul în curs, șeful Libra Bank, estimează o creștere a creditării  băncii pe care o conduce de 25-30% față de decembrie anul trecut.

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii