FacebookTwitterLinkedIn

Atacul este răspândit la nivel global, însă cel mai mare volum, peste 400.000 de e-mail-uri, sunt trimise către România, urmată de Italia și Olanda. 

Mesajele vin de la multiple adrese IP din Europa, Asia, Africa și America de Nord și de Sud și sunt distribuite printr-o rețea amplă de calculatoare controlate de același grup infracțional.

Atacatorii se folosesc de pretextul unor breșe de securitate care ar fi expus conturile și parolele victimelor și susțin că ar fi cumpărat de la alți hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc. Asta le-ar fi permis ulterior să instaleze diverse amenințări informatice pe sistemul compromis și, deci, să spioneze întreaga activitate online a celui șantajat, inclusiv să aibă înregistrări video și audio cu momente intime din viața personală a țintei”, explică cercetătorii Bitdefender. Similar cu alte campanii de șantaj, victimele au termen de 48 de ore să plătească atacatorilor contravaloarea a 1.250 de dolari în Bitcoin. Cei șantajați sunt sfătuiți de către atacatori să nu răspundă mesajului primit și să evite să contacteze poliția sau vreun furnizor de soluții de securitate informatică.

Cercetătorii Bitdefender recomandă că victimele să nu răspundă  la mesajele amenințătoare, mai ales celor care solicită plăți și să raporteze către autorități în cel mai scurt timp.

Mesajul trimis de către atacatori: