FacebookTwitterLinkedIn

Un procent de 43% dintre angajații din România lucrează în prezent din altă parte decât de la birou. Riscurile de securitate IT pentru companii cresc semnificativ, întrucât munca se desfășoară de pe dispozitive nesecurizate și angajații întâmpină dificultăți în a delimita viața personală de locul de muncă,  arată un studiu recent demarat de Bitdefender.

Laptopul și telefonul de birou ajung să fie folosite de angajați și pentru relaxare, dar și pentru activitatea profesională. Doar o treime dintre angajați nu folosesc terminalele puse la dispoziție de firmă pentru altceva decât muncă. În schimb, 38% dintre aceștia folosesc aceste dispozitive pentru puține activități personale, 12% pentru aproximativ jumătate, 11% pentru cea mai mare parte, iar 6% spun că folosesc doar dispozitive ale angajatorului pentru orice activitate personală.

Companiile trebuie să investească în traininguri de securitate pentru angajați ca să le explice riscurile la care se expun – atât ei înșiși, cât și compania pentru care lucrează – atunci când folosesc calculatorul în alte scopuri decât cele de serviciu. Echipele IT pot să implementeze politici de securitate mult mai stricte prin care să limiteze drepturile angajaților pe dispozitivele de serviciu“, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

Doar unul din cinci oameni utilizează un dispozitiv personal pentru toate activitățile legate de serviciu, iar 14% pentru cea mai mare parte a activităților de birou. De cealaltă parte, jumătate dintre cei chestionați spun că nu folosesc deloc sau prea puțin propriile dispozitive pentru a lucra.

Organizațiile ar trebui să le asigure angajaților dispozitive pe care să-și desfășoare activitatea profesională, iar în cazul în care aceștia lucrează în regim independent ar trebui să discute cu echipele IT și să ceară recomandări legate de programele pe care le pot folosi și de bunele practici de securitate pe care ar trebuie să le respecte. Angajații trebuie să se asigure că toate sistemele de securitate funcționează corespunzător, iar sistemul de operare și programele care rulează au toate actualizările la zi”, mai spune specialistul Bitdefender.

Printre potențialele riscuri de securitate IT se numără folosirea unor rețele de internet securizate necorespunzător, accesul unui alt membru al familiei la dispozitivul angajatului, dar și folosirea simultană a serviciilor de mesagerie în scop personal și de business.

Studiul demarat de Bitdefender a fost realizat online de către iSense Solutions pe un eșantion de 503 respondenți din România, în perioada 15-19 martie 2021.