FacebookTwitterLinkedIn

Bitcoin a atins pragul de 10.000 de dolari, în luna februarie a acestui an. Însă, creșterea a durat doar o perioadă scurtă, iar ulterior prețul a căzut în intervalul de 9.000 de dolari.

Creșterea recentă a survenit înaintea unui eveniment tehnic important. Pe 12 mai 2020, tehnologia blockchain, pe care se bazează Bitcoin, va experimenta cel de-al treilea fenomen de halving (înjumătățirea numărului de monede obținute prin minare) de la începutul rețelei în 2009.

Persoanele care se ocupă cu producerea de monede (minerii) sunt răsplătiți cu o anumită cantitate de monede Bitcoin de fiecare dată când se formează un bloc (aproximativ la fiecare 10 minute). În momentul lansării Bitcoin, aceștia primeau o recompensă de 50 de monede pe bloc. Odată la fiecare 210 mii de blocuri (aproximativ la fiecare 4 ani), recompensa pe bloc este înjumătățită și va continua să fie înjumătățită până când recompensa pe bloc va atinge 0 (în jurul anului 2140). Deocamdată, recompensa pe bloc minat este de 12,5 monede și va scădea la jumătate din 12 mai, la 6,25 monede pe bloc.

Înjumătățirile anterioare s-au produs în 2012 și 2016. Acestea au fost urmate de creșteri consistente ale prețului Bitcoin-ului. Înjumătățirile sunt în general factori de creștere pentru criptomonede. Înjumătățirea Bitcoin ilustrează motivul pentru care a atras atât de multe investiții până acum. Spre deosebire de monedele fiat precum dolarul american (peste 2 trilioane de dolari au fost creați de Rezerva Federală doar în 2020) numărul de Bitcoin existent are o limitare clară, iar evenimentele de diluare masivă sunt fundamental imposibile.

Investitorii nu sunt încrezători în evoluția Bitcoin

„Cele două fenomene de halving din trecut au fost urmate de creșteri majore ale prețului Bitcoin. Totuși, performanțele istorice nu reprezintă nicio garanție cu privire la modul de evoluție din viitor, în pofida similitudinilor. Contextual actual este diferit față de cele din 2016 sau 2012. Aprecierea amplă a prețului din 2017 a adus activul în centrul atenției, atrăgând atât interesul altor clase de investitori, cei instituționali, dar și a autorităților. În plus, pe măsură ce tranzacționarea de Bitcoin a devenit mai răspândită prin intermediul piețelor futures, speculatorii au devenit tot mai prezenți în piață, încercând să profite de modificările ample și rapide de preț. Toate aceste elemente au modificat total construcția pieței, iar noua realitate și-ar putea spune cuvântul de această dată. În acest moment, investitorii nu par la fel de încrezători în evoluția monedei digitale, aspect confirmat de cea mai recentă depreciere care a ”șters” aproape 1.000 de dolari din preț în doar o oră. Un obiectiv important care ar putea ridica încrederea investitorilor se află la 10 mii de dolari, nivel psihologic, care a limitat perspectivele de avans ale cotației începând din a doua jumătate a anului 2019. O depășire sustenabilă a acestui prag i-ar putea motiva pe cumpărători să vizeze zone mai înalte”, explică Radu Puiu, Research Analyst în cadrul XTB România.       

Atenția oferită monedelor virtuale ar putea crește în condiții de incertitudine economică 

„Interesul suscitat de modificarea recompensei pentru operațiunile de procesare în cadrul rețelei a fost unul foarte larg, susținut în același timp de preocuparea referitoare la situația economiei reale și a pașilor neconvenționali adoptați de băncile centrale majore. Cu toate acestea, aprecierea foarte pronunțată (161%, de la un minim de 3.850 de dolari pe 13 martie pe Bitstamp la 10.074 de dolari pe 7 mai) a generat un risc major de ajustare corectivă, care s-a și materializat recent, prețul fiind sub 9.000 USD în prezent. Cu toate că, pe termen lung, atenția oferită activelor alternative precum monedele virtuale ar putea crește în condiții de incertitudine socială și economică ridicată, variațiile de preț pe termen scurt ar putea fi surprinzătoare pentru cei care așteaptă un răspuns euforic la depășirea “hotarului” de înjumătățire a recompensei activității de  “mining” al bitcoin,” este de părere, la rândul său, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.