FacebookTwitterLinkedIn

Creșterea productivității angajaților este una din numeroasele provocări cu care se confruntă managementul. În domeniile caracterizate de competiție acerbă, implementarea unor măsuri de efect pentru o productivitate ridicată poate face diferența dintre succes și eșec. Noi studii indică faptul că natura și vegetația pot avea efecte pozitive asupra productivității. Uite ce spun studiile și cum se pot pune în practică rezultatele acestora:

Priveliștea naturală e benefică pentru angajați și companii

Amplasarea clădirii de birouri are efecte surprinzătoare asupra productivității angajaților. Dacă aceasta este în mijlocul unei zone urbane aglomerate și zgomotoase, angajații pot resimți efecte pe termen lung asupra nivelului de stres. Pe de altă parte, un cadru natural poate ajuta angajații să fie mai implicați și mai sănătoși. Un studiu al Universității din Oregon a analizat performanțele persoanelor care pot vedea natura pe fereastră în timpul programului de lucru. Aceștia și-au luat cu 19% mai puține zile de concediu medical decât ceilalți.

Atât pe plan internațional, cât și în România, devin din ce în ce mai dorite parcurile de birouri verzi. Spre exemplu, persoanele care lucrează în West Gate se pot bucura de cel mai mare spațiu verde exterior, 15.000 mp. Liviu Tudor, președintele și fondatorul Genesis Property, companie care deține West Gate, a anunțat că se fac investiții și într-o pistă de alergare și piscină. Aceste oportunități de a petrece timp în natură se traduc, conform studiilor citate, într-o creștere a productivității.

Plantele la birou au mai mult decât un rol decorativ

Angajații petrec în medie 40 de ore pe săptămână la locul de muncă. Prin urmare, este de așteptat ca mediul de lucru să aibă un impact semnificativ asupra acestora. Starea de spirit, sănătatea și productivitatea sunt toate afectate de calitatea mediului.

Un studiu din 2014 realizat de Nieuwenhuis și colegii la Universitatea din Exeter a comparat performanțele angajaților în funcție de mediul de lucru. Rezultatele sunt foarte sugestive. Angajații care aveau în mediul de lucru câteva plante au fost cu 15% mai productivi decât cei dintr-un birou fără decorațiuni. Alți cercetători au făcut studii asemănătoare pentru a afla de câte plante este nevoie ca să obții aceste rezultate. Concluzia lor a fost că e suficient ca plantele să fie în raza vizuală a angajaților și că putem plasa câte un ghiveci pentru fiecare metru pătrat.

Pentru o singură persoană, o creștere de productivitate cu 15% poate părea modestă. Însă atunci când extindem aceste rezultate la nivelul unei companii cu sute sau mii de angajați, creșterea devine importantă. Motivul pentru care devenim mai productivi în prezența plantelor e legat de efectele psihologice ale acestora: îmbunătățirea puterii cognitive, a stării de spirit și a capacității de atenție.

Cum se pot explica aceste efecte ale naturii

În încercarea de a lămuri motivul pentru care natura ne face să ne simțim și să lucrăm mai bine, conceptul de „biofilie” (eng., biophilia) este de înaltă relevanță. Într-un studiu pentru Developmental Review, Kahn scrie că ipoteza biofiliei indică existența unei nevoi sau preferințe de origine genetică pentru natură și viață. Conform acestei teorii, oamenii au o nevoie înnăscută de legătură cu natura.

Iar efectele pozitive nu depind doar de simțul văzului. Ne simțim și lucrăm mai bine nu doar dacă vedem plante și dacă suntem expuși la lumină naturală, dar și dacă auzim sunete naturale. Unul dintre motivele pentru care sunetul pădurii sau al mării ne ajută să menținem un nivel scăzut de stres este efectul asupra atenției noastre. Se pare că sunetele artificiale favorizează atenția orientată către interior, iar sunetele naturale pe cea orientată către exterior. De aceea, angajații finalizează mai rapid sarcinile atunci când ascultă pe fundal sunete naturale subtile.

Atât pentru starea de bine a angajaților, cât și pentru rezultatele companiilor, natura ar trebui adusă mai aproape de oameni la locul de muncă. Pe lângă includerea plantelor în birou, este importantă și plasarea clădirii de birouri într-un cadru natural.

Sursa foto: westgatepark.ro