FacebookTwitterLinkedIn

Biroul Electoral Central a stabilit că o persoană poate vota, chiar dacă sistemul informatic de monitorizare semnalează că persoana respectivă a mai votat deja. Informațiile care apar în sistem sunt verificate de către președintele secției de votare, cu președintele secției unde persoana respectivă figurează că ar mai fi votat. Dacă în dreptul numelui alegătorului nu apare nicio semnătură, acesta este lăsat să voteze, conform RADOR.

Dacă apare semnătura, persoana poate vota, dar trebuie să completeze un proces verbal și i se aduce la cunoștință că este pasibil de fraudă la vot, infracțiune care se pedepsește cu închisoare sau cu amendă.

Potrivit unei alte decizii a BEC, votul la alegerile locale va fi valabil și în cazul în care ștampila aplicată pe buletinul de vot a depășit limitele patrulaterului, dar opțiunea alegătorului este evidentă.

Sunt considerate valabile și buletinele de vot care au ștampila cu mențiunea ,,Votat“ aplicată într-un singur patrulater, chiar dacă pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului. Votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot.

Centrele de sondare – CURS, Avangarde și Fundația Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a fost acreditată de Biroul Electoral Central să facă sondaje de opinie la ieșirea de la urne, la alegerile locale din 27 septembrie.