FacebookTwitterLinkedIn

Răzvan Mătășel, Managing Partner al agenției Arsenoaiei&Mătășel

Forbes: Care au fost evenimentele importante (plăcute și mai puțin plăcute) din viața companiei dumneavoastră, în anul 2017?

Răzvan Mătășel: A fost un an interesant.

Un an în care am continuat să ne apropiem de afacerile românești, unde facem practic evanghelizare (în cele mai multe cazuri) și încercăm să convingem antreprenorii de beneficiile strategiei in comunicare. Și asta vine cu bune și cu rele. Cunoști oameni autentici, dezvolți idei frumoase dar te lovești de tot felul de frici și de temeri: de frica de a începe comunicarea, de frica de a investi în comunicare, de frica că e prea târziu să o faci, etc.

Un an în care am cunoscut oameni extrem de frumoşi şi am început să lucrăm pentru bussinessuri care înţeleg consumatorul actual și oferă Brand Utility / Utilitate Reală de Brand. Afaceri conduse de oameni care înțeleg că strategia de comunicare începe odată cu produsul.

A fost un an în care ne-am dezvoltat mult și partea de consultanță pentru diferiți actori de pe piață: workshopuri de dezvoltare de strategie, traininguri, consultanţă orară pentru rezolvarea unor probleme punctuale.

CITEȘTE BILANȚUL CU ȘERBAN ALEXANDRESCU (HEADVERTISING)

Forbes: Cum caracterizați piața pe care activați, în anul 2017? (creșterea/scăderea bugetelor, concurența, pitch-uri, forța de muncă)

Răzvan Mătășel: Lucrăm într-o piață interesantă, unde apar din ce în ce mai multe companii, care se pricep la orice, dar cu oameni din ce în ce mai slabi.

S-a simţit o anumită efervescenţă şi au fost şi pitch-uri interesante. Dar au fost şi multe din categoria pitch-uri „româneşti”: companii care pitchuiesc anual, deşi de fiecare datâ zic că ele caută şi aleg o viziune de comunicare pe termen lung, companii care cheamă toată piaţa şi în final nu mai fac nimic, companii care te cheamă la pitch ca să-i convingi că abordarea pe care o au deja este cea mai bună, companii care caută „jocul de cuvinte câştigător” pentru că asta înţeleg ei prin idee de brand.

Ce mă bucură însă este că am început să primim multe proiecte fără pitch ceea ce demonstrează că există și profesioniști care știu exact ce caută, care știu piața și știu exact ce pot primi de la diferite entități care acționează în comunicare.

Forbes: În ce măsură, intențiile și deciziile guvernului în domeniul fiscal și economic au influențat activitatea companiei dvs, în 2017?

Răzvan Mătășel: Mă abțin aici. (zâmbește)

CITEȘTE BILANȚUL 2017 CU LUCIAN GEORGESCU (GAV)

Forbes: Credeți că o nouă criză economică ar putea să apară în următorii doi-trei ani, în România? Sunteți pregătit?

Răzvan Mătășel: Noi am lansat agenția în 2008-2009. În plină criză. Așa că suntem vaccinați. Și mizăm pe faptul că în criză companiile au nevoie de GÂNDIRE, de IDEE… Și nu mai sunt multe entitâți care livrează așa ceva în România.

Forbes: Care credeți că sunt sectoarele din economie care vor crește în anul 2018, conducând la majorarea investiților publicitare și comunicare?

Răzvan Mătășel: Mă abțin să dau prognoze economice și nici nu mizez pe o creștere a bugetelor de comunicare.

Cred că problema reală este, de fapt, calitatea ideilor din industria asta… începând de la ideile de brand, de produs, de marketing și până la execuțiile finale…

(27 noiembrie 2017, București)