FacebookTwitterLinkedIn

Mugur Pătrașcu, fondator Screen Native

Forbes: Care au fost evenimentele importante (plăcute și mai puțin plăcute) din viața agenției dumneavoastră, în anul 2017?

Mugur Pătrașcu: 2017 a fost cel mai bun de până acum pentru Screen Native. A fost un an caracterizat de creștere pe toate planurile: mai mulți clienți în portofoliu și un număr triplu de proiecte, care au adus o creștere a cifrei de afaceri cu 50% față de anul precedent.

Sunt foarte mândru că am reușit să adăugăm doi mari clienți în portofoliu: Telekom și L’Oreal, că am devenit din ce în ce mai vizibili și competitivi și ne îndreptăm spre o poziție de agenție medie pe această piață.

Forbes: Cum caracterizați piața pe care activați în anul 2017? (creșterea/scăderea bugetelor, concurența, pitch-uri, forța de muncă).

Mugur Pătrașcu: 2017 a fost un an foarte bun, dar condiționările nu sunt de obicei directe. Piața funcționează în urma efectului unei inerții.

2017 a fost un an foarte bun pentru comunicare pe baza unor creșteri și acumulări ale anilor precedenți. S-a dezvoltat foarte mult comerțul electronic și din ce în ce mai mulți jucători au apelat la soluții profesioniste de comunicare.

Foarte multe afaceri au ajuns într-o zonă de mărime și vizibilitate, care necesită schimbarea partenerilor de comunicare și acest lucru s-a văzut în cererile pe care le-am avut și deschiderea acestora către ridicarea standardului.

Totuși, aceste schimbări și entuziasm nu sunt ca o plimbare în parc. Vin la pachet cu o presiune mare pe costuri și o nevoie de educație și creștere a unei noi generații de oameni de marketing și comunicare, a unor deprinderi de bază în această lume din ce în ce mai dinamică și mai puțin previzibilă.

VEZI BILANȚUL 2017 CU IRINA PENCEA (JAZZ)

Forbes: În ce măsură, intențiile și deciziile Guvernului în domeniul fiscal și economic au influențat activitatea companiei dvs, în 2017?

Mugur Pătrașcu: Nu cred că au influențat foarte mult activitatea companiei în 2017, dar cu siguranță o să o influențeze pentru 2018. Birocrația, presiunile fiscale, instabilitatea valutară, lipsa generală de predictibilitate și, mai ales, sosirea deconturilor pentru aceste decizii sunt factori care o să aducă un 2018 complet diferit față de ce-am trăit anul acesta.

Forbes: Credeți că o nouă criză economică ar putea să apară în următorii doi-trei ani, în România? Sunteți pregătit?

Mugur Pătrașcu: Cu siguranță, va apărea. Cu siguranță, nu suntem pregătiți.

Cea mai importantă presiune va fi din perspectiva oamenilor. Piața forței de muncă exercită o presiune în două direcții: salariile și investițiile în pregătire.

Astăzi, majoritatea angajaților se califică la locul de muncă, dar nu intră într-o relație de muncă fără un salariu care depășește nivelul de pregătire. E un paradox cu care trebuie să învățam să trăim și să-l transparentizăm în costuri.

Intrăm într-o perioadă economică de investiție. O să avem o creștere a costurilor generalizată fără să putem vedea o creștere a calității. Dimpotrivă, o să se mărească impostura.

În același timp, acesta este un cadru care va scoate și mai mult în evidență valoarea reală a unor oameni, în contrast cu lipsa de performanță și conformismul de carieră a majorității.

Un alt efect al momentul în care ne aflăm va fi renunțarea la un standard de calitate. Și la relația dintre calitate și cost. Orice merge pentru orice bani. Din ce în ce mai puțini vor ști ce să ceară pentru ce bani. Și, la fel, vor ști să evalueze ce primesc.

VEZI BILANȚUL 2017 CU LUCIAN GEORGESCU (GAV)

Forbes: Care credeți că sunt sectoarele din economie care vor crește în anul 2018, conducând la majorarea investiților publicitare și comunicare?

Mugur Pătrașcu: În 2018 o să fie o veselie pe consum, cel puțin în prima parte a anului. Într-o măsură importantă este posibil ca acest lucru să ducă și la investiții în producție, dar cum noi, local, nu suntem productivi, o să crească mai ales importurile de oportunitate.

Acest consum înseamnă vânzări, deci, vești bune pentru Google, Facebook și cei care oferă consultanță în performance, oportunități pe zona de branding și de creștere a zonei de suport al e-commerce-ului.

Mai este o parte a e-commerce-ului care a ajuns la maturitate prin vânzări și acum are nevoie de brand și comunicare, lucru care o să ducă la investiții diferite de cele cu care erau obișnuiți.

Comunicarea de brand o să crească mai ales în zona ce are legătură cu viața de zi cu zi, de utilitate și schimbare reală în jur, acțiune vizibilă, simțibilă de către target.

Mobilul este principalul vector al schimbării de interfețe și comportament și, ca urmare, va crește interesul în jurul atingerii unui potențial cât mai bun pentru acesta. Aici vom vedea un efect agregat pentru că a trece afacerea pe mobil este un efort care de multe ori determină o schimbare de substanță.

(4 decembrie 2017, București)

VEZI BILANȚUL 2017 CU ȘERBAN ALEXANDRESCU (HEADVERTISING)