
Mihai Vînătoru, managing partner & head SEO, DWF
Forbes: Care au fost evenimentele importante (plăcute și mai puțin plăcute) din viața companiei dvs., în anul 2017?
Mihai Vînătoru: Anul acesta, DWF a aniversat patru ani de activitate pe piața serviciilor SEO din România. Dincolo de acest punct de referință pentru compania noastră, 2017 a fost un an deosebit de dinamic, marcat de evenimente importante, care și-au pus în mod vizibil amprenta asupra agenției noastre.
Fiind o companie specializată în servicii de Optimizare SEO, am avut în primul rând provocări din partea update-urilor de algoritm Google. Aceste actualizări periodice impun volume semnificative de muncă pentru adaptarea strategiilor de optimizare, astfel încât obiectivele clienților noștri să fie atinse. Strategia prin care am reușit să tratăm cu succes aceste situații a constat în cresterea nivelului de pregătire al specialiștilor SEO interni (în special prin cursuri și acces la surse premium de informare), dar și în dezvoltarea echipei, care numără astăzi 22 de persoane (de la numai 10, la începutul acestui an).
În metodologia de lucru pe care am reușit să o dezvoltăm în timp, pe baza acestor experiențe, au încredere astăzi peste 100 de companii din România, cu o cifră totală de afaceri de peste 320 milioane de euro.
Un eveniment major în viața agenției noastre a fost și mutarea în noul sediu, din Str. Învingătorilor, nr. 24. În cei 250 mp ai spațiului, am reușit să ne organizăm activitatea, astfel încât să putem gestiona atât creșterea echipei, cât mai ales numărul de întâlniri directe cu companiile pentru care desfășurăm campanii SEO. De asemenea, acest spațiu ne-a permis să primim în condiții bune parteneri de la alte agenții de SEO din Europa, cu care avem deschise schimburi de experiență.
BILANȚUL 2017 CU MIHAI LUNGEANU (PGM)
Forbes: Cum caracterizați piața pe care activați în anul 2017? (creșterea/scăderea bugetelor, concurența, pitch-uri, forța de muncă)
Mihai Vînătoru: Asistăm la o maturizare constantă a pieței, trend despre care putem spune că se menține constant în raport cu anii trecuți.
Clienții nu sunt neapărat mai bine informați în privința serviciilor de optimizare SEO, însă devin din ce în ce mai conștienți de importanța acestui tip de promovare în contextul strategiei de marketing. De asemenea, interacționăm din ce în ce mai frecvent cu oameni care pun întrebările corecte în acest domeniu și sunt deschiși în ceea ce privește sugestiile noastre.
La nivel de bugete, piața serviciilor SEO se caracterizează printr-un grad redus de standardizare, date fiind specificul fiecărui proiect și condițiile particulare de lucru.
În funcție de obiectivele campaniei, punctul de plecare (există și site-uri care sunt deja destul de bine optimizare), domeniul de activitate dar și de acțiunile competitorilor, bugetul poate să varieze destul de mult pentru o campanie de optimizare SEO (între câteva sute și câteva mii de euro pe lună). Esențial este însă ca această investiție să fie corelată cu un beneficiu măsurabil pentru companie.
De asemenea, o altă particularitate a acestui domeniu este fragmentarea segmentului de furnizori. Pe fondul unor bariere de intrare aparent ușor de depășit, numeroși freelanceri încearcă să ofere servicii de optimizare SEO. Nivelul la care oferă însă aceste servicii este de obicei unul destul de scăzut, dat fiind că activitatea necesită o serie de instrumente specializate, destul de scumpe (DWF plătește anual peste 50.000 Euro + TVA pentru software specializat SEO), pe care un volum redus de activitate nu le poate sustine. Clienții care apelează la astfel de soluții fie sunt foarte sensibili la cash-flow (nu pot susține o campanie SEO în prima fază a acesteia), fie sunt slab documentați.
Consolidarea DWF pe poziția de lider în piața serviciilor de optimzare SEO din România (la nivel de număr campanii active, bugete gestionate și dimensiune echipă) ne-a înlesnit procesul de recrutare de forță de muncă specializată.
Cu toate acestea, resimțim o lipsă acută de personal calificat în piață, fiind nevoiți să investim masiv în propriile programe de specializare, schimb de experiență, acces la conferințe din domeniu etc.
BILANȚUL 2017 CU DOINA VÎLCEANU (CONTENTSPEED)
Forbes: În ce măsură, intențiile și deciziile guvernului în domeniul fiscal și economic au influențat activitatea companiei dvs, în 2017?
Mihai Vînătoru: Încă de când am pornit pe acest drum, în urmă cu patru ani, am conștientizat că ne vom desfășura activitate într-un cadru legislativ imprevizibil, cu potențiale modificări de natură să ne influențeze puternic planurile de dezvoltare. În acest sens, am făcut două dintre cele mai bune investiții pe care le poate face o companie încă de la început: un contabil bun și un avocat bun. Pe baza discuțiilor periodice cu aceștia, am reușit să ne păstram activitatea în cele mai bune condiții.
Decizia de modificare a salariilor prin trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat a reprezentat din punctul nostru de vedere un lucru bun, dat fiind că în aceste condiții angajatul este mult mai conștient de cuantumul total al taxelor ce se plătesc către stat.
La nivel intern, am decis luarea măsurilor necesare pentru ca salariile nete ale angajatilor DWF să nu fie afectate de această măsură.
Un aspect ce ne afectează în mod negativ este trecerea companiei la sistemul de colectare TVA odată cu emiterea facturilor fiscale. În aceste condiții, se crează o presiune pe cash-flow-ul agenției, dat fiind că majoritatea clienților au negociate termene de plată. În prezent căutăm o soluție pentru această situație.
BILANȚUL 2017 CU CĂTĂLIN RUSU (RUSU+BORȚUN)
Forbes: Credeți că o nouă criză economică ar putea să apară în următorii doi-trei ani, în România? Sunteți pregătit?
Mihai Vînătoru: Consider că o nouă criză economică va ajunge și în România în perioada următoare (nu mă hazardez în a estima un orizont de timp), moment în care se vor evidenția companiile care se bazează pe o dezvoltare organică, sănătoasă.
În cadrul DWF am dezvoltat planuri de contingență, pentru scenarii ce pot apărea în cadrul unei crize economice majore. (De exemplu: „cum este influențată agenția în cazul în care top 5 clienți decid diminuarea bugetelor cu 50%”).
Deși nu poți spune niciodată că ești pregătit pentru toate modurile în care poate evolua piața, avem un grad ridicat de certitudine că o criză economică în România este un examen pe care compania noastră îl va putea trece cu brio.
BILANȚUL 2017 CU MONA OPRAN (CENTRADE/CHEIL)
Forbes: Care credeți că sunt sectoarele din economie care vor crește în anul 2018, conducând la majorarea investiților publicitare și comunicare?
Mihai Vînătoru: În cadrul DWF gestionăm peste 100 campanii SEO, pentru companii din domenii de activitate variate.
Cea mai activă zonă este partea de comerț electronic, unde asistăm la creșteri semnificative (două cifre) față de anul trecut. Demne de menționat în acest domeniu sunt magazinele cu articole pentru bebeluși, magazinele online de produse bio dar și cele de cărți sau cadouri.
Creșteri mai modeste sunt pe zona de IT (probabil și pentru că în piață sunt deja consacrați o serie de jucători care preiau o bună parte din utilizatori) și piese auto.
Am remarcat în acest an și o creștere a eforturilor de promovare online prin optimizare SEO la companii din zona de turism, medical sau telecom.
(30 decembrie 2017, București)