FacebookTwitterLinkedIn

Imola Zoltan, Owner and Co-Founder McCann PR

Forbes: Care au fost evenimentele importante (plăcute și mai puțin plăcute) din viața agenției dumneavoastră, în anul 2017?

Imola Zoltan: N-aș putea să-l caracterizez ca pe un „eveniment”, dar cred că extinderea echipei a fost cel mai important element al anului – nu doar ca număr de colegi, ci și din punctul de vedere al profilurilor acestora. Mai mult decât doar PR, avem acum o echipă care poate asigura un mix sustenabil de creație, producție și implementare, ceea ce a transformat modul în care activăm și valoarea o oferim clienților.

Și ne place să credem că asta s-a văzut în recunoașterea pe care am primit-o de la industrie, în această toamnă.

 CITEȘTE BILANȚUL 2017 CU CRISTIAN IGNAT (CANOPY)

Forbes: Cum caracterizați piața pe care activați în anul 2017? (creșterea/scăderea bugetelor, concurența, pitch-uri, forța de muncă)

Imola Zoltan: Pentru mine, ca manager, probabil cea mai mare provocare e cea a pieței de muncă, pentru că cererea de talent crește într-un ritm continuu. Mă bucură, în același timp, pentru că e un semn important de sănătate a industriei.

Economic vorbind, cred că piața s-a menținut la nivelul anului trecut – poate cu o ușoară creștere, dar care, momentan, se vede în bugete și mai puțin în fee-uri.

Competitia există și e acerbă, ceea ce e bine, mai ales pentru clienți. Apar în fiecare an agenții de PR sau mici buticuri specializate pe nișe de comunicare. În același timp, competiția dintre marile agenții de pe piață este puternică, mai ales că toate se bat, de cel puțin 10 ani, pe bugetele de comunicare ale acelorași aproximativ 30 de multinaționale.

Anul acesta, pitch-urile au fost poate mai puține ca în anii trecuți, cele mai multe fiind făcute pentru că existau cerințe specifice în procedurile multinaționalelor, nu neapărat pentru că era o nevoie acută de a schimba partenerul de comunicare.  Pentru că, în continuare, nu există nicio regulă în abordarea acestui proces, foarte complex și costisitor pentru agențiile care participă, însă total non-transparent din partea inițiatorilor, încercăm să participăm doar la acelea care măcar par serioase.

VEZI BILANȚUL CU DANA BULAT (UNITED MEDIA SERVICES)

Forbes: În ce măsură, intențiile și deciziile guvernului în domeniul fiscal și economic au influențat activitatea companiei dvs, în 2017?

Imola Zoltan: Ne-au influențat la fel ca pe orice alt angajator – orice membru al echipei McCann PR e angajat cu carte de muncă pentru toată activitatea pe care o depune, așa că, probabil, resimțim ceva mai puțin modificările Codului Fiscal decât firmele care folosesc metode de plată mai… creative, să zicem. Oricum, suntem acum în proces de refacere a contractelor pentru a reflecta noul model de fiscalizare a salariului, ceea ce e un efort în plus, fără îndoială.

În principiu, însă, ca pentru orice companie sau manager, nesiguranța contextului fiscal și lipsa de predictibilitate sunt factori negativi. Sperăm la mai multă stabilitate și dialog pentru 2018.

 BILANȚUL 2017 CU VLAD POPOVICI (KUBIS)

Forbes: Credeți că o nouă criză economică ar putea să apară în următorii doi-trei ani, în România? Sunteți pregătit?

Imola Zoltan: Am trecut cu succes peste criza din 2008, și am învățat multe din asta – dar nu mi-aș dori ca industria noastră să treacă din nou printr-o perioadă asemănătoare. Nu cred că o criză e inevitabilă, dar ciclul economic cu siguranță pune una pe calendar în curând. Vom vedea.

 BILANȚUL 2017 CU RĂZVAN MĂTĂȘEL

Forbes: Care credeți că sunt sectoarele din economie care vor crește în anul 2018, conducând la majorarea investiților publicitare și comunicare?

Imola Zoltan: Evident, industria de IT, pe măsură ce România se mișcă de la servicii la produse IT, ce vor avea nevoie de comunicare și marketing.

Foarte interesant mi se pare și segmentul de servicii medicale private pentru populație, care are un ritm remarcabil de creștere și dezvoltare a serviciilor.

Apoi, liberalizarea pieței de energie pune presiune suplimentară pe furnizorii de pe piață, care au intrat dintr-o dată în competiție pentru atragerea favorabilității consumatorilor, iar asta se vede în campaniile de comunicare lansate de companiile de energie și care vor crește în intensitate în anul care urmează.

(7 decembrie 2017 – București)