FacebookTwitterLinkedIn

Cristian Pantazi, Managing Director la Kaleidoscope Proximity

Forbes: Care a fost cea mai mare schimbare în businessul companiei dvs., în anul 2014? De ce?

Cristian Pantazi: 2014 a fost mai degrabă un an de concretizare, un an în care mai multe gânduri pe care le aveam despre unde se duc industria și piața s-au „așezat” și am început să vedem lucrurile mai clar.

Gândul fundamental care a modelat business-modelul pentru viitor și deciziile care au plecat mai departe (reorganizarea flowului, produsul în sine) a fost că Digital a devenit un cuvânt gol, redundant ca și sens, abuzat, chinuit și necinstit ca viezurii lui Urmuz, un cuvânt care nu mai corespunde cu o realitate în care oamenii consumă content unde vor/când vor, fără să raționalizeze că „acum sunt pe tabletă”, „mai pe la 19 mă mut pe desktop” și „înainte de somn mai bag niște facebook de pe smartphone”.

În momentul în care realitatea nu se găsește în meniul de powerpoint atunci există o problemă. Contentul devine un meta-mediu în sine, un mediu care utilizeaza tool-uri și nu invers, asta este realitatea!

Forbes: Care credeți că este CUVÂNTUL ce caracterizează piața agențiilor digitale din România în 2014?

Cristian Pantazi: Autosuficiența. Marshall McLuhan spunea că ne uităm la prezent prin oglinda retrovizoare, astfel întrând cu spatele în viitor. Așa cred că este și piața noastră: autosuficientă, ca un funcționar mediocru care ajunge seara acasă fericit că azi a rezolvat mai multe cereri la ghișeul lui mic și puțin luminat.

Forbes: Cea mai mare nemulțumire/frustrare pe care ați avut-o ca om de comunicare în anul care se încheie.

Cristian Pantazi: Nu am consumat niciodată energie în context negativ. Este ceea ce este. Putem mai bine. Trebuie încercat mai bine. Trebuie mai mult curaj.

Aș vrea să văd mai multe agenții care luptă cu status quo-ul, că încearcă noi modele, că nu vorbesc în 2014 cu atitudine de 2005, cu aceleași produse, aceeași semiotică și cu aceeași aroganță.

Poate că în 2015 vom începe să inovăm, să găsim alternative la probleme stringente pentru care nu se dau premii la Internetics / Effie și altele: fee-uri în scădere cu muncă mai multă, oameni seniori care nu mai au loc în Excell pentrut că ratecard-ul permite doar 2 ani experiență și apoi nu ne iese pasiența și iar ne întâlnim la drum de dimineață și discutăm despre „sublivrare”, „facelift” și alte cuvinte pe care dexonline le considera spam, criza de încredere a agențiilor în fața clientului (departe de „parteneriatul” pe care am reușit să-l vidăm de orice sens).

Forbes: Care sunt prioritățile anului 2015 pentru businessul dvs? (Sau ce vă doriți pentru anul 2015?)

Cristian Pantazi (zâmbește.): Să vă spun în decembrie 2015 că am avut dreptate la punctul 1.

Forbes: O recomandare/urare/chemare pentru clienți, în anul 2015.

Cristian Pantazi: Noi credem și încercăm să lucrăm cu clienții noștri după un model colaborativ, iterare și reiterare, un model bazat pe un anumit grad de transparență, începând cu brieful și terminând cu produsul final.

Aș vrea să văd din ce în ce mai multă transparență în relația dintre agenție și client pentru că, la urma urmei, așa cum spunea un doctor, noi ca agenție lucrăm cu materialul clientului și atunci ar fi bine dacă am vedea analizele de la început ca să găsim un diagnostic bun, să știm că atunci când dăm un diagnostic suntem ascultați, etc. Nu știu de ce, dar uneori relația asta îmi aduce aminte de sceneta din „Actorul si Salbaticii”, când personajul lui Toma Caragiu era supărat pe doctor pentru că îi dăduse un tratament fără alcool, fumat și amor iar el își dorea un tratament ca să poata fuma, bea și face amor.