Cautare
, Editor Coordonator

ForbesLife |
|

Bijuterii la JAR

Discretul Joel Arthur Rosenthal este primul bijutier căruia Muzeul Metropolitan de Artă din New York i-a dedicat o retrospectivă.
 aboneaza-te
1 Brosa din rubine JAR colectia Lily Safra

În lumea designerilor de bijuterii, Joel Arthur Rosenthal este un personaj. Banii nu sunt de ajuns ca să intri în posesia unei creații de-ale lui. Bijutierul are un boutique în Place Vendôme din Paris, dar dacă nu ești Barbara Walters, Mary Pinault, Ann Getty, Ellen Barkin sau Lily Safra, ai nevoie de recomandare ca să-i treci pragul; mai mult, dacă lui JAR (cum îi spun cunoscătorii) nu-i place cum îți vine brățara pe care ai comandat-o, nu ți-o vinde. Lui Rosenthal îi place să se înconjoare de mister, de aceea nu mulți sunt cei care i-au văzut chipul – până în 2017 nu fusese fotografiat niciodată.

„JAR s-a înconjurat de un cerc de admiratori, prieteni și colecționari care vorbesc despre el pe un ton elogios și îi sunt atât de loiali încât nu răspund decât cu acordul lui la întrebările care îl vizează”, scria revista Forbes în 2006.  Născut în New York în 1943, Joel Arthur Rosenthal a studiat istoria artei și filosofia la Harvard și apoi s-a mutat la Paris. Aici l-a cunoscut pe partenerul său de afaceri, Pierre Jeannet, împreună cu care și-a deschis magazinul de bijuterii din Paris, în 1977. 

Prima „ieșire în public” a lui JAR a avut loc 25 de ani mai târziu, în cadrul unei expoziții organizate în 2002, la Londra, unde au fost prezentate 400 de bijuterii împrumutate de la 145 de clienți. Pentru a păstra nota de mister, evenimentul s-a desfășurat pe întuneric, invitații primind la intrare lanterne cu ajutorul cărora, spunea designerul, creațiile sale erau mai bine puse în … lumină.  

Dacă JAR era cunoscut aproape exclusiv de colecționari și de clientela sa, creațiile lui au intrat în atenția publicului în 2006, odată cu despărțirea actriței Ellen Barkin de miliardul Ron Perelman, deținătorul companiei Revlon. După divorț, Ellen – pe care poate v-o amintiți din Ocean’s Thirteen, unde este sedusă de Matt Damon, sau din  Sea of Love, cu Al Pacino – și-a vândut toate bijuteriile în cadrul unei licitații organizate de Casa Christie’s, obținând nu mai puțin de 20 de milioane de dolari. Printre piesele scoase la vânzare se aflau 17 bijuterii JAR (inclusiv inelul de logodnă al actriței), cel mai mare număr de astfel de obiecte aflate până atunci într-o ofertă publică – cifra a fost depășită în 2012, când s-a vândut colecția Lily Safra, cu 18 piese JAR.

Ce anume face ca bijuteriile lui Rosenthal să fie atât de apreciate? JAR lucrează exclusiv unicate, „producția” anuală fiind limitată la 70-80 de piese. Descris de designerul Diane Von Furstenberg drept „un Fabergé contemporan”, JAR este un maestru al tehnicii denumite pavé: diamante, rubine sau safire minuscule sunt așezate atât de aproape unele de altele încât dau impresia unui covor de pietre prețioase. Monturile sunt practic invizibile, fiind confecționate din aur, argint, platină sau dintr-un aliaj special, închis la culoare pentru a evidenția strălucirea nestematelor. Considerate de mulți obiecte de artă, creațiile lui Joel Arthur Rosenthal au obținut recunoașterea oficială a acestui statut în 2013, când Muzeul Metropolitan de Artă din New York i-a organizat bijutierului o expoziție retrospectivă. Printre clientele sale s-au numărat Elizabeth Taylor, actrița Elle MacPherson, Mary Pinault (soția lui Bernard Pinault, deținătorul grupului LVMH), prezentatoarea TV Barbara Walters sau Ann Getty (a patra soție a lui J. Paul Getty).

Prețurile cu care se vând bijuteriile lui Joel Arthur Rosenthal pornesc de la câteva zeci de mii de euro și ajung la câteva milioane. Recordul este deținut de o broșă în formă de floare de camelie, din rubine de 170 de carate îmbinate în  pavé, cu montură din aur și argint; a fost lucrată în 2003 pentru miliardara Lily Safra (soția defunctului bancher Edmond Safra) și este o creație emblematică pentru atenția acordată de bijutier detaliilor, specialiștii plasând-o la granița dintre sculptură și bijuterie. Broșa s-a vândut în mai 2012, la o licitație organizată la Geneva de Casa Christies, cu prețul de 4,3 milioane de dolari.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii