Cautare
, Contributor

IT |
|

Big Data ar putea aduce 206 mld. euro la bugetul Uniunii Europene

publicitate_digitala.jpg
Tranziția la soluțiile bazate pe date poate contribui cu 206 miliarde de euro la economia europeană până în 2020 – echivalentul unei creșteri de 1,9% în PIB-ul Uniunii Europene, se arată într-un raport pe tema impactului datelor mari și deschise (Big & Open Data) în rândurile celor 28 de state membre.

Conform raportului, creșterea va fi resimțită în toate statele membre, fiind identificate sub-regiuni în care impactul în PIB va fi diferențiat – pentru statele nordice (2,2%) , pentru noile state membre (1,9%)  și pentru statele din sudul Europei (1,6%) .

Sectoarele cele mai predispuse la creștere includ comerțul (47 mld. euro), producția (45 mld. euro), administrația publică (27 mld. euro) și sănătatea (10 mld. euro).

Pentru a asigura avantajul competitiv al Europei din valorificarea datelor mari și deschise, pentru a diminua decalajul de inovare și pentru a asigura finanțarea soluțiilor bazate pe date, raportul încurajează factorii de decizie să lucreze împreună la nivel european, pe inițiative cum ar fi consolidarea pieței digitale unice prin armonizarea reglementărilor și standardelor de date.

„Datele mari și deschise vor genera creștere economică, noi locuri de muncă și oportunități pentru europeni prin reducerea costurilor, prin crearea de economii de scară și accesul îmbunătățit la inovații tehnologice. Vedem deja potențialul acestor soluții în toată Europa”, susţine Jan Muehlfeit, Chairman Microsoft Europe.

Big Data se referă la datele păstrate și prelucrate în cantități imense, datorită unor medii de stocare mai ieftine, unor metode de procesare mai rapide și unor algoritmi mai performanți.

Raportul ,,Big & Open Data in Europe: A growth engine or a missed opportunity ?” a fost sponsorizat de Microsoft, solicitat de demosEUROPA și elaborat de Institutul pentru Studii Economice din Varșovia. Raportul folosește un model macroeconomic care estimează potențialul economic al datelor mari și datelor deschise, pentru fiecare stat european.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii