FacebookTwitterLinkedIn

Președintele Joe Biden a semnat luni, 25 ianuarie, un ordin executiv prin care va acorda prioritate companiilor și produselor americane în contractele cu guvernul federal, încurajând abordarea „Made in America” favorizată de predecesorul său, Donald Trump.

Oficiali înalți ai Casei Albe au declarat că ordinul are drept scop sprijinirea producției naționale și salvarea locurilor de muncă industriale, prin creșterea investițiilor în industriile axate pe producție și pe muncitori. Toate acestea, pentru a „reconstrui mai bine”.

La mai puțin de o săptămână de la învestirea sa ca președinte, Biden își promovează prioritățile prin ordine executive, chiar dacă cabinetul său nu este pe deplin intrat în vigoare – rolurile de secretar de stat sunt încă în curs de aprobare.

Noul ordin executiv ar trebui să reducă posibilitatea adoptării unor reguli care să impună autorităților federale să acorde prioritate cumpărării produselor fabricate în SUA.

Biden dorește să limiteze modul în care agențiile federale “ștampilează” produsele pe care le cumpără drept „Fabricate în America” pentru a elimina lacunele legale utilizate de companiile care fabrică adesea în SUA doar o mică parte din produsele oferite guvernului.

Evitarea unui război comercial

Măsura lui Biden imită deciziile predecesorului său, Trump. Cel din urmă a emis un ordin executiv prin care cerea guvernului federal să achiziționeze mai multe produse fabricate în SUA și să transforme tarifele într-o armă împotriva importurilor – rezultatele fiind mixte. Dar, în loc de un război comercial, Biden este în favoarea înăspririi regulilor „Buy American” și dorește să utilizeze puterea de cumpărare a guvernului federal.

Dolarii pe care guvernul federal îi cheltuiește … este un instrument puternic pentru a sprijini muncitorii și producătorii americani. Doar contractarea reprezintă aproape 600 de miliarde de dolari în cheltuieli federale“, a spus un oficial al administrației.

Legea “Buy American” din 1933, care se află încă în vigoare, impune agențiilor federale să acorde prioritate achiziționării de bunuri produse pe teritoriul SUA, dar „aceste preferințe nu au fost întotdeauna puse în aplicare în mod consecvent sau eficient”, potrivit administrației Biden.

Abordarea lui Biden urmărește să schimbe structura procesului, prin schimbarea definiției a ceea ce este considerat un produs fabricat în SUA și prin reducerea posibilităților de dispensare. Administrația dorește, de asemenea, ca noile companii, inclusiv cele mici, să aibă acces la licitații.

Consolidarea lanțului de aprovizionare

În timpul campaniei sale prezidențiale, Biden a promis să consolideze procesul „Buy American” cu un plan de 400 de miliarde de dolari pentru proiectele care utilizează produse fabricate în SUA – inclusiv oțel sau echipamente de protecție pentru lucrătorii din domeniul sănătății care se luptă împotriva virusului Covid-19. După victoria sa electorală, Biden a spus că guvernul federal va cumpăra mașini și echipamente americane.

Cu toate acestea, companiile au avertizat deja că regulile excesiv de restrictive ar putea determina creșterea costurilor. Ordinul executiv ar trebui, de asemenea, privit ca parte a „angajamentului președintelui de a investi în producția americană, inclusiv energia curată și lanțurile critice de aprovizionare”, a spus un oficial.

Washington a declarat că pandemia a evidențiat deficiențele și slăbiciunile sistemului și a spus că dorește să evite ca SUA să fie puse în situația de a depinde de țările care nu împărtășesc interesele lor în furnizarea de materiale esențiale.

Biden “rămâne angajat să lucreze cu parteneri și aliați pentru modernizarea regulilor comerciale internaționale … pentru a se asigura că toate țările își pot folosi dolarii contribuabililor pentru a stimula investițiile în propriile țări“, a spus un oficial.