Cautare
, Contributor

I'm a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering automotive and transportation, as well as other industries. Have any news tip? Drop me an email at iulian.luca@forbes.ro

News |
|

Biden îl va reconfirma pe Jerome Powell în funcția de președinte al Rezervei Federale a SUA, spun economiștii

Preşedintele american Joe Biden îl va reconfirma pe Jerome Powell, actualul preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), pentru al doilea mandat de patru ani, consideră majoritatea economiştilor intervievaţi de Reuters.
Jerome Powell

Powell a preluat funcţia de la Janet Yellen în februarie 2018 şi a trebuit să gestioneze situaţia economică în timpul celei mai grave crize de după Al Doilea Război Mondial, provocată de pandemia de coronavirus în 2020.

Casa Albă va decide în următoarele luni dacă vrea ca Powell să-şi păstreze funcţia, dar orice decizie de a-l înlocui ar putea provoca reacţii pe pieţe, într-un moment în care piaţa forţei de muncă se confruntă cu dificultăţi iar inflaţia este la un nivel ridicat.

Conform Reuters, 90% dintre economişti, sau 36 din 40, cred că Biden îl va reconfirma pe Jerome Powell la conducerea Fed.

„În acest moment reînnoirea mandatului lui Powell este extrem de probabilă. El are o concurenţă serioasă în fruntea Fed, în special din partea lui Lael Brainard, una din colegele sale. Ea este pe locul doi în topul preferinţelor, dar acum Powell este favorit”, a apreciat James Sweeney, economist şef la Credit Suisse.

De asemenea, Jim O’Sullivan, director în cadrul TD Securities, este de acord cu această afirmație.

„Cred că e ca o tradiţie. Dacă ai făcut treabă bună atunci preşedintele te va reconfirma, chiar dacă preşedintele este de la un alt partid decât cel care te-a numit prima dată”, este de părere acesta.

În Congresul SUA Powell s-a angajat săptămâna aceasta „să sprijine semnificativ” finalizarea redresării economiei în urma pandemiei şi a dat asigurări în mod repetat că inflaţia mai ridicată va fi tranzitorie.

Preţurile de consum în SUA au înregistrat în iunie cea mai mare creştere din ultimii 13 ani, din cauza problemelor din lanţul de aprovizionare şi a redresării continue a costurilor serviciilor din domeniul călătoriilor, sever afectate de pandemie.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii