Cautare
, Editor Coordonator

Bani și Investiţii |
|

Bernie Madoff și România

Bernard Madoff, autorul celei mai mari fraude financiare din lume, a murit în închisoare, la 82 de ani. Condamnat la 150 de ani de detenție, Madoff, care a furat 65 de miliarde de dolari, inclusiv de la celebrități și de la bănci importante, avea origini românești.
Banking fraud in New York

Bernard Madoff, autorul celei mai mari fraude financiare din lume, căreia i-au căzut victime bănci precum HSBC, BNP Paribas sau RBS, dar și celebrități precum John Malkovich, Larry King, Steven Spielberg sau Kevin Bacon, avea legături (de sânge și de afaceri) cu România, spune Sheryl Weinstein, amanta lui, în cartea „Secretele lui Madoff”.

Bernard Madoff a fost broker și consultant financiar înainte să fie președinte al NASDAQ din 1990 până în 1992. Prin propria companie de consultanță financiară, Bernie Madoff Securities LLC, a pus la punct un joc piramidal cu acțiuni (americanii îi spun schemă Ponzi, la noi cea mai apropiată asemănare este, pentru cine își mai aduce aminte de anii tulburi de după Revoluție, cu Caritasul lui Ion Stoica).

Madoff nu își ademenea clienții spunându-le că investind o anumită sumă vor câștiga înzecit, însă fondul lui de investiții se lăuda tacit cu randamente sigure, constante și mult superioare celor ale concurenței.

Bernard Madoff și soția sa, Ruth, la nunta nepoatei lor.

De-a lungul timpului, escrocul a reușit să sustragă 65 de miliarde de dolari. Jocul său piramidal a funcționat de la începutul anilor ’90 și până în decembrie 2008, când Madoff a fost arestat.
„Bernie susținea că strămoșii lui proveneau din Anglia și din România”, spune d-na Weinstein în cartea ei, Secretele lui Madoff. Familia și copilăria erau lucruri despre care Madoff vorbea rar (bunicii săi dinspre mamă erau evrei de origine română). „Cred că motivul pentru care nu vorbea prea des despre copilăria lui era că intra în discordanță cu imaginea pe care voia el s-o întruchipeze în viața adultă”, scrie autoarea.

Madoff a întâlnit-o pe Sheryl Weinstein pe când ea era director financiar al Hadassah (organizație caritabilă a femeilor sioniste din America). S-au cunoscut prin mijlocirea unui donator important al Hadassah, pe care Sheryl îl pomenește în carte sub numele de Albert I., și care era evreu din România. „Se născuse în România și trăia la Paris încă dinainte de Al Doilea Război Mondial. Venise aici ca să studieze ingineria. După izbucnirea războiului, încercase să se întoarcă în România, dar i se refuzase intrarea în țară, din cauza originii evreiești. A fost o experiență atât de traumatizantă, încât mi-a spus că nu mai poate vorbi românește. A intrat în Rezistență și, printr-o minune, a supraviețuit războiului. S-a stabilit în Franța și a intrat în afaceri cu ciment”, scrie d-na Weinstein despre Albert I.

Albert voia să doneze Hadassah șapte milioane de dolari cu condiția ca banii să fie investiți de Madoff în numele organizației. Așa a ajuns Madoff să o cunoască pe Sheryl Weinstein, cu care a avut o relație amoroasă timp de 20 de ani.

Sheryl i-a încredințat lui Bernie propriile economii pentru a le investi. Și a pierdut totul. Este doar una dintre cele peste trei milioane de persoane afectate de „schema” lui Madoff. Printre acestea, nume proeminente de la Hollywood: Jeffrey Katzenberg (CEO Dreamworks), Kevin Bacon, Eric Roth, John Malkovich, Zsa Zsa Gabor.

Printre instituțiile escrocate de Madoff se numără bănci și firme de investiții precum RBS, HSBC, BNP Paribas, UniCredit, Societe Generale, Groupama SA, Credit Agricole, Allianz Global Investors, fondul de pensii Royal Dutch Shell, Comitetul Internațional Olimpic, fundația Elie Wiesel și Fundația Wunderkinder a lui Steven Spielberg.

Bernard Madoff a fost condamnat la 150 de ani închisoare în 2010. A executat 11.

PS Aici găsiți lista completă cu persoanele și instituțiile escrocate de Madoff.
Foto Profimediamages.ro

Bernard Madoff în 2009, fotografie făcută de US Department of Justice.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii