FacebookTwitterLinkedIn

Lansarea acestui magazin face parte din strategia Berlinului de a reduce deșeurile, acționând nu doar ca un loc de unde poți cumpăra articole care altfel ar fi aruncate, ci și ca un centru educațional care încurajează reutilizarea și repararea lucrurilor, relatează Bloomberg.

Magazinul se întinde pe o suprafață de peste 7.000 de metri pătrați și vinde îmbrăcăminte, mobilier, telefoane și alte articole electronice uzate. Acesta nu se află într-o piață de vechituri, ci în cadrul unui magazin universal cunoscut, Karstadt. 

Însă orașul își propune să deschidă trei sau patru astfel de magazine în viitorul apropiat, câte unul pentru fiecare dintre cele 12 cartiere ale Berlinului până în 2030.

Hamburg și Viena au și ele în administrare magazine second-hand ce au ca scop și educarea cetățenilor.

În prezent, Berlinul reciclează 49% din „deșeurile minerale din construcții” – materiale precum beton, cărămidă și gips care, din punct de vedere istoric, au constituit majoritatea gunoiului. Din 2008, orașul a reușit, de asemenea, să reducă deșeurile menajere anuale cu 11 kilograme per rezident. Însă administrația orașului dorește să îmbunătățească aceste obiective în următorul deceniu.

Specialiștii estimează că 8% din bunurile electronice aruncate de gospodăriile și întreprinderile mici din Berlin sunt reutilizabile, împreună cu 6% din produsele voluminoase aruncate, deșeuri de lemn și metal.