Cautare
, Contributor

Forbes Staff

Bani și Investiţii |
|

BenefitOnline.ro: Principalele beneficii extrasalariale alese de angajați în 2019 și bugetele alocate de companii

Tichetele de masă, cadourile, turismul intern, decontarea transportului la serviciu și serviciile de sănătate sunt principalele beneficii alese de angajați în 2019, conform unui studiu BenefitOnline.ro.
office-birou-angajati-people-youngshutterstock_645808588

Sumele alocate de companii pentru beneficiile angajaților au ajuns anul trecut la 227 de milioane de lei față de 114 milioane de lei, în 2018. Angajații au direcționat circa 77% din bugetele din 2019 pentru beneficii scutite total sau parțial de taxe.

„Ne așteptăm anul acesta la o creștere importantă a bugetelor de beneficii acordate prin BenefitOnline.ro până la aproximativ 350 de milioane de lei și la un număr de 250.000 de utilizatori în platformă. O pondere semnificativă din sumele cheltuite în acest an va fi direcționată către vacanțe în România, activități culturale sau abonamente sportive, acestea fiind și categoriile care ne așteptăm să înregistreze cele mai importante creșteri în 2020”, spune Stelian Bogza, cofondator BenefitOnline.ro.

În 2019, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în categoriile: turism intern (vouchere de vacanță), sănătate (abonamente medicale, asigurări medicale, abonamente stomatologice), produse și activități culturale (beneficii deductibile introduse anul trecut) și produse din categoria Telecom & ElectroIT. O diminuare procentuală s-a consemnat la beneficii precum cadouri, transport sau tichete de masă.

Bugetul mediu lunar pentru beneficii oferit fiecărui angajat de către compania angajatoare în 2019 a fost de aproximativ 400 de lei, buget brut.

Cel mai scump beneficiu achiziționat anul trecut a fost o vacanță în România, în valoare de 12.000 de lei, pentru care angajatul a plătit cu vouchere de vacanță. Voucherele de vacanță sunt, alături de tichetele de masă, tichetele cadou și tichetele culturale, principalele beneficii deductibile cumpărate în platforma BenefitOnline.ro.

Angajații beneficiază, începând de anul trecut, de o nouă categorie de beneficii deductibile, tichetele culturale, pe care le vor putea utiliza în platformă și pentru plata diferitelor activități culturale, inclusiv bilete la festivaluri precum Untold, Neversea sau Electric Castle. Cel mai nou beneficiu deductibil, tichetul cultural, beneficiază de taxe 0% pentru angajator și impozit pe venit de 10% pentru angajat, păstrând același sistem de taxare ca și tichetele și cardurile de masă acordate conform legislației în vigoare, în limita unui tichet de masă/zi lucrătoare, și voucherele de vacanță acordate conform legislației în vigoare, în limita a 6 salarii minime brute/an/angajat.

Majoritatea utilizatorilor platformei sunt femei, într-o proporție puțin mai mare decât a bărbaților. Acestea au cheltuit mai mult pentru transport, sănătate, sport & wellness, modă & frumusețe, activități culturale (tichete culturale, cel mai nou beneficiu deductibil disponibil), training-uri și cursuri de limbi străine. În același timp, bărbații au alocat bugete mai mari pentru pensii private, produse Telecom & ElectroIT, HoReCa și în categoria recent introdusă pe BenefitOnline.ro, Donații.

„Pensiile private devin un beneficiu tot mai interesant pentru toți angajații și ne așteptăm la o creștere și în perioada următoare, pe fondul unei tendințe observate în ultimii 2-3 ani, când vârsta la care angajații contractează o pensie privată facultativă a început să scadă sub pragul de 30 de ani”, spune Adrian Sârbu, cofondator BenefitOnline.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii