Cautare
, Contributor

DWF

AdNews |
|

Beneficiile aromaterapiei. Cum te ajută să scapi de stres?

Utilizată în scopuri terapeutice, spirituale și ritualice de mii de ani, aromaterapia poate avea efecte benefice pentru sănătate dacă este utilizată corespunzător. Deși nu poate vindeca boli, ajută în combaterea stresului și ameliorarea anumitor simptome. Află în continuare cum funcționează, dar și ce contraindicații există.

Ce este aromaterapia?

Aromaterapia reprezintă o practică bazată pe utilizarea de materiale aromatice pentru îmbunătățirea stării fizice sau psihice. Este o formă de medicină alternativă care nu ar trebui să înlocuiască tratamentele standard, ci să le completeze. 

Beneficiile aromaterapiei

Chinezii, indienii, egiptenii, grecii și romanii antici foloseau uleiuri esențiale în cosmetice, parfumuri și terapii. În prezent, există păreri împărțite referitoare la acest tip de terapie alternativă. Să trecem în revistă beneficiile sale dovedite.

Poate ajuta în gestionarea stresului

Aromaterapia te poate ajuta să gestionezi mai eficient stresul, așa cum se arată într-un studiu din Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Cercetătorii au descoperit de asemenea că uleiul esențial de lavandă poate scădea tensiunea arterială și poate îmbunătăți calitatea somnului.

Poate scădea nivelul anxietății

Un studiu publicat în Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research a arătat că aromaterapia cu lavandă are un efect pozitiv asupra anxietății în cazul pacienților care tocmai au trecut printr-o operație. Această situație a fost aleasă pentru impactul puternic pe care intervențiile chirurgicale îl au asupra stării de spirit. Astfel, lavanda poate fi utilizată și în alte medii, precum acasă sau la birou.

Poate îmbunătăți productivitatea

Uleiul esențial de Petitgrain poate crește performanța la locul de muncă, arată un studiu publicat în Journal of Alternative and Complementary Medicine. Îmbunătățirea productivității poate avea loc atunci când nivelul de stres este redus, iar atenția și vigilența sunt crescute.

Poate reduce senzația de greață

Cei care au rău de mașină știu cât de stresante pot fi călătoriile, mai ales dacă nu au la îndemână pastile de greață. Uleiurile esențiale de mentă și ghimbir ar putea fi o soluție, arată un studiu publicat în Cochrane Library

Cum se folosește aromaterapia?

Există mai multe tipuri de aromaterapie, care pot fi împărțite în 3 categorii: inhalare sau difuzie aeriană, aromaterapie cosmetică și prin aplicare topică sau masaj.

Inhalarea sau difuzia aeriană au loc prin intermediul uleiurilor esențiale. Acestea pot ajunge în aer prin lumânări sau bețișoare parfumate ori dacă utilizezi un aparat de aromaterapie profesional pentru casă.

Aromaterapia cosmetică include produsele de îngrijire personală care conțin și anumite uleiuri esențiale. Pe lângă scopul lor principal (de hidratare, tonifiere, exfoliere etc), ele au și rolul de a relaxa sau energiza.

Beneficiile uleiurilor sunt evidente și în cazul aplicării topice, mai ales când sunt combinate cu masaj de relaxare. În cadrul acestuia se aplică uleiuri diluate cu efecte pozitive asupra stării de spirit.

Pot uleiurile esențiale să fie nocive?

Uleiurile esențiale pot avea efecte negative asupra sănătății dacă nu sunt utilizate corespunzător. În primul rând, fiind foarte concentrate, pot irita pielea atunci când sunt aplicate pe aceasta. Din acest motiv, se recomandă diluarea lor cu ulei de cocos, de migdale sau de jojoba. Chiar și așa, nu trebuie să exagerezi, pentru a evita eventualele neplăceri.

Administrate intern, cele mai multe uleiuri pot fi extrem de toxice. De aceea, trebuie să ai grijă că nu le lași la îndemâna copiilor sau a animalelor de companie. 

Nu în ultimul rând, aromaterapia poate cauza iritații ale ochilor, pielii sau membranelor mucoase din nas. Nu se recomandă utilizarea constantă a uleiurilor esențiale. Astfel, e mai bine să folosești un aparat odorizant pe care îl poți porni doar în anumite momente decât să inhalezi mereu mirosul bețișoarelor parfumate.

Aromaterapia este o practică străveche folosită și astăzi în întreaga lume. Efectuată corespunzător, ea poate avea efecte pozitive în special asupra sănătății mentale, ajutând în gestionarea stresului.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii