Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

Media şi entertainment |
|

Belgianul Frederik Buyckx a fost desemnat Fotograful Anului și câștigă un premiu de 25.000 de dolari pentru cea mai bună serie de fotografii

World Photography Organisation a anunțat că fotograful belgian Frederik Buyckx este câștigătorul premiului Fotograful Anului din cadrul Sony World Photography Awards 2017.
FrederikBuyckx_Belgium_Professional_Landscape_2017

Misiunea juriului competiției a fost să găsească cea mai bună serie de fotografii, fiind fascinat de frumusețea, amploarea și efortul implicate în lucrarea câștigătoare a lui Buyckx intitulată „Whiteout” („Ninsoare”).

Sony World Photography Awards este cea mai mare competiție de fotografie din lume, ediția din 2017 atrăgând peste 227.000 de înscrieri din 183 de țări.

Lucrările câștigătoare vor fi expuse la Somerset House din Londra între 21 aprilie – 7 mai, alături de fotografiile finaliștilor și de o serie de lucrări rar prezentate în public ale fotografului britanic Martin Parr, laureat al premiului Outstanding Contribution to Photography.

Președintele juriului, Zelda Cheatle, vorbește despre seria de fotografii realizată de Frederik Buyckx și aleasă dintre câștigătorii celor zece categorii din competiția Professional: „Am ales o serie de peisaje, revenind astfel la esența modului în care privim fotografia. Peisajul este adesea trecut cu vederea, însă este esențial pentru existența noastră. Sunt fotografii frumoase realizate de un fotograf serios, de care trebuie să ne bucurăm. Sper că acest premiu va inspira mulți alți fotografi să facă fotografii care nu ilustrează numai aspectele teribile ale vieții din aceste vremuri tulburi, ci surprind bucuria și frumusețea care ne înconjoară.”

Buyckx a fost desemnat Fotograful Anului și a primit un premiu de 25.000 de dolari în cadrul ceremoniei de premiere din Londra, la care au participat experți internaționali din industrie.

În cadrul aceleiași ceremonii, au fost anunțați câștigătorii categoriilor din competiția Professional, dar și câștigătorii competițiilor Open, Youth și Student.

Scott Gray, CEO World Photography Organisation, a declarat: „Sunt deosebit de mândru de alegerea Fotografului Anului din cadrul acestei ediții. Cred că e ușor să șochezi în multe cazuri, însă se poate dovedi extrem de greu să surprinzi eleganța sofisticată, care este atât de frumoasă încât ilustrează fotografia la cel mai înalt nivel.”

Toți fotografii câștigători au fost prezenți la ceremonia de premiere de la Londra și au primit premii care constau în echipamente foto Sony de ultimă generație.

CITEȘTE: SĂRBĂTOAREA CONTINUĂ LA TVR

Competiția Sony World Photography Awards aniversează în 2017 cea de-a zecea ediție și recompensează anual cele mai bune fotografii contemporane realizate anul anterior. Înscrierile sunt gratuite și deschise tuturor fotografilor, competiția reprezentând una dintre vocile autorizate din industria fotografiei mondiale, care poate influența și modela carierele fotografilor câștigători și finaliști. Înscrierile pentru Sony World Photography Awards 2018 se deschid pe 1 iunie 2017.

Ninsoare

FOTOGRAFUL ANULUI – FREDERIK BUYCKX, BELGIA

Născut în Antwerp în 1984, Frederik Buyckx este un fotograf freelancer, colaborator al cotidianului belgian De Standaard. Fotografiile lui Buyckx au fost publicate și expuse pe plan internațional, fiind recent nominalizat la premiile ZEISS Photography Award.

Seria de fotografii câștigătoare „Whiteout” („Ninsoare”) a fost realizată în Balcani, Scandinavia și Asia Centrală, în zone izolate unde oamenii trăiesc adesea în solitudine și în strânsă legătură cu natura. Buyckx explică: „La sosirea iernii, natura se transformă într-un mod aparte, zăpada și gheața pun stăpânire pe întreg peisajul, iar oamenii și animalele se confruntă cu condiții meteorologice extreme. Această serie de fotografii investighează această luptă împotriva dispariției.”

AlexanderVinogradov_RussianFederation_Open_PortraitsOpen_2017

FOTOGRAFUL ANULUI ÎN CADRUL COMPETIȚIEI OPEN: ALEXANDER VINOGRADOV, RUSIA

„Mathilda” (vezi dreapta), lucrarea fotografului rus Alexander Vinogradov, a fost aleasă cea mai bună fotografie individuală din lume și premiată cu 5.000 de dolari și titlul de Fotograful Anului în cadrul competiției Open.

Vinogradov este un fotograf amator care locuiește în Moscova, iar fotografia câștigătoare reprezintă portretul unei fete, inspirat de filmul francez „Léon”. Fotograful a fost selectat dntre cei zece câștigători ai categoriilor competiției Open, anunțați în data de 28 martie de către juriul condus de jurnalistul și fotograful britanic Damien Demolder.

FOTOGRAFUL ANULUI ÎN CADRUL COMPETIȚIEI YOUTH – KATELYN WANG, SUA

Katelyn Wang, în vârstă de 16 ani din Los Angeles, California este laureata titlului de Fotograful Anului în cadrul competiției Youth. Competiția Youth le-a cerut tinerilor fotografi, cu vârste cuprinse între 12-19 ani, să înscrie o singură imagine care să răspundă unor cerințe impuse și temei „beauty” („frumusețe”).

Fotografia câștigătoare a lui Wang, intitulată „On Top of the World” a fost obținută în Parcul Național Torres del Paine din Chile și reprezintă o imagine obținută la înălțime a Lacului Pehoé, care surprinde frumosul peisaj.

MichelleDaianaGentile_Argentina_StudentFocus_2017

FOTOGRAFUL ANULUI ÎN CADRUL COMPETIȚIEI STUDENT – MICHELLE DAIANA GENTILE, ARGENTINA

Michelle Daiana Gentile, în vârstă de 21 de ani și studentă în cadrul Escuela de Fotografía Motivarte, a câștigat titlul de Fotograful Anului în cadrul competiției Student, cu seria impresionantă de fotografii intitulată „Only Hope”.  Răspunzând cerinței impuse, „Emotions”, Gentile a realizat fotografii puternice pe parcursul celor zece zile petrecute alături de muncitorii unei vechi fabrici de hârtie din Argentina.

În cadrul ceremoniei de premiere, Gentile a primit pentru universitatea în care studiază echipament foto Sony în valoare de 30.000 de dolari.

OUTSTANDING CONTRIBUTION TO PHOTOGRAPHY (CONTRIBUȚIE REMARCABILĂ ÎN FOTOGRAFIE) – MARTIN PARR

Fotograful britanic Martin Parr este laureatul premiului „Outstanding Contribution to Photography”, fiind distins cu acest titlu pentru limbajul vizual unic și forțarea limitelor.

Câștigătorii premiului Outstanding Contribution to Photography în edițiile trecute ale competiției Sony World Photography Awards sunt: Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein, RongRong & inri, Elliott Erwitt și Phil Stern.

Cifrele competiției:

•  230.103 fotografii au fost înscrise în total la Sony World Photography Awards 2016: 127.098 de înscrieri în cadrul competiției Professional; 103.005 de înscrieri în cadrul competițiilor Open și  Youth.

•  Peste 1 milion de înscrieri au fost înregistrate de la prima ediție a competiției până în prezent

 Juriul SWPA 2017

•  Competiția Professional: Zelda Cheatle (președinte), curator (Marea Britanie); Aida Muluneh, fondator/director, Addis Foto Fest (Etiopia); Allegra Cordero di Montezemolo, curator și director de expoziții Centro de la Imagen (Mexic); Denis Curti, curator și jurnalist (Italia); Russ O’Connell, redactor foto, The Sunday Times Magazine (Marea Britanie) și Françoise Callier, director de programe la Angkor Photo Festival & Workshops (Franța).

•  Competițiile Open și Youth: Damien Demolder (președinte), fotograf și jurnalist (Marea Britanie).

•  Student Focus: Andera Kurland, redactor-șef Huck (Marea Britanie); Dan Rubin, fotograf și director artistic (Marea Britanie) și Jennifer Shaw, fondator și director de creație PhotoNOLA (SUA).

MichelleDaianaGentile_Argentina_StudentFocus2_2017

Foto: Michelle Daiana Gentile – Argentina

 

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii