Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Lideri |
|

Belgia: Regele își cere scuze pentru genocidul din Congo

Într-o perioadă dificilă ca aceasta, când au loc proteste anti-rasism în întreaga lume, Belgia nu poate să înlăture pata sângeroasă din istoria sa care a marcat casa regală
regele philippe al belgiei

Într-o perioadă dificilă ca aceasta, când au loc proteste anti-rasism în întreaga lume, Belgia nu poate să înlăture pata sângeroasă din istoria sa care a marcat casa regală, relatează Digi 24.

Contextul actual al protestelor Black Lives Matter l-a determinat pe regele Philippe al Belgiei să își ceară scuze public pentru comportamentul de o barbarie ieșită din comun al unuia dintre strămoșii săi, regele Leopold al II-lea.

În secolul al XIX-lea, Leopold al II-lea a deținut, aproape ca formă de proprietate privată, o colonie în centrul Africii – „Statul Liber Congo”. Sub stapanirea sa, 10 milioane de oameni au fost uciși. De acolo, comerțul cu sclavi a devenit o parte integrantă a comerțului realizat între Europa, coloniile europene din Americi și Africa.

„Ţin să exprim regretele mele cele mai profunde pentru aceste răni ale trecutului a căror durere este astăzi reînviată de discriminările încă prezente în societăţile noastre”, a declarat regele Philippe într-o scrisoare adresată preşedintelui Republicii Democrate Congo, Félix Tshisekedi, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de independenţă a fostei colonii belgiene.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii