FacebookTwitterLinkedIn

Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte BEI, responsabil cu operaţiunile de creditare în România, a anunţat că BEI va aloca României 800 de milioane de euro în următorii ani. Declaraţia a fost făcută în cadrul conferinţei care a anunţat împrumutul de 45 milioane de euro acordat CEC Bank de către BEI. Împrumutul estedestinat finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), societăţilor cu capitalizare de piaţa medie şi entităţilor publice care activează în industrie şi servicii, inclusiv turism şi infrastructură. Astăzi a fost semnat acordul pentru o primă tranşă din acest împrumut, în valoare de 15 milioane de euro.

„BEI a avut în ultimii ani în România o expunere de aproape 10 miliarde de euro”, a mai adăugat Tănăsescu. Parteneriatul dintre cele două instituţii vrea să accelereze investiţiile în IMM, considerate de BEI „coloana vertebrală a economiilor europene”, iar în acest sens cei doi parteneri au programate astăzi întâlniri la Ministerul Agriculturii. BEI are active de aproape jumătate de trilion de euro (de două ori mai mari decât Banca Mondială).

CEC Bank şi-a definit ca prioritate strategică finanţarea IMM-urilor şi AAPL-urilor, segmentul de clienţi persoane juridice deţinând 63% din portofoliul băncii la finalul anului 2012. De la începutul anului, CEC Bank a primit aprobare de la instituţiile financiare internaţionale pentru sume în valoare totală de 70 milioane de euro, acestea reprezentând oportunităţi de finanţare pentru clienţii persoane juridice, în condiţii de cost atractive. Produsele de creditare care vor fi lansate în baza acestui parteneriat sunt destinate susţinerii investiţiilor şi sporirii productivităţii. „Totodată, prin aceste noi produse vom susţine creşterea absorbţiei fondurilor acordate României de către Uniunea Europeană(UE), prin cofinanţarea de proiecte dezvoltate cu finanţare UE”, declară reprenzentanţii CEC.

Din 2008, când a devenit comercială, banca şi-a triplat totalul activelor, iar creditele acordate IMM şi administraţiilor locale au crescut semnificativ.  „Din 2012 creditarea a crescut cu 11%, mult peste restul băncilor”, a declarat Radu Graţian Gheţea.