FacebookTwitterLinkedIn

Anunțul a fost făcut sâmbătă în cadrul Summitului pentru strângerea de donații, „Obiectivul nostru mondial: uniți pentru viitor”, la care au participat reprezentanții a 40 de guverne.

La cei 4,9 mld se adaugă un angajament în valoare de 485 mil. euro din partea statelor membre ale UE. Astfel, angajamentele totale asumate în cadrul maratonului donatorilor desfășurat în contextul răspunsului mondial la criza provocată de coronavirus, lansat în 4 mai de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se ridică la 15,9 mld. euro.

„Lumea va fi eliberată de această pandemie numai atunci când vaccinurile, testele și tratamentele vor fi disponibile la un preț accesibil pentru toți cei care au nevoie de ele. Angajamentele de astăzi și contribuția Europei ne apropie de realizarea acestui obiectiv global. Europa va contribui pe termen lung la aceste eforturi, folosindu-și toată capacitatea de mobilizare pentru binele comun. Avem o alianță puternică pentru a înfrânge împreună acest virus” a declarat Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Din cele 15,9 mld. euro strânse începând cu 4 mai, 11,9 miliarde euro au fost angajate de statele membre, Comisie și Banca Europeană de Investiții. Din aceste 11,9 mld. euro, 6,5 mld. au fost strânse între 4 și 28 mai.