FacebookTwitterLinkedIn

 Banca Europeană pentru Investiţi (BEI) și UniCredit Leasing Corporation IFN SA au semnat un nou acord pentru o linie de finanţare în valoare totală de 50 milioane euro. Aceasta  va fi folosită în special pentru împrumuturi destinate IMM-urilor.

Prima tranșă a împrumutului, în valoare de 25 milioane euro, va fi disponibilă pentru utilizare de către UniCredit Leasing la începutul lunii iulie 2014. Astfel, în iulie și august 2014, UniCredit Leasing le va oferi clienţilor săi IMM-uri finanţări pentru vehicule comerciale ușoare și grele, cu o rată a dobânzii la euro de 4,49% pe an (Euribor 3M + marja 4,18%). Grupul italian SACE va garanta împrumutul în proporţie de 80%.

A doua tranşă, de 25 de milioane euro, va începe a fi utilizată de UniCredit Leasing după 1 ianuarie 2015. Maturitatea liniei de finanţare este de 5 ani. Firmele care vor contracta împrumuturi de la UniCredit Leasing din surse BEI pot proveni din domenii foarte diverse, dar una din clauze stipuleaza că 10% din totalul liniei de finanţare să fie folosită pentru sustinerea domeniului agricol.

“Fondurile BEI vor facilita accesul la finanţare pentru IMM-urile active în sectoarele agriculturii, industriei și serviciilor din România. O disponibilitate crescută de finaţare pe termen lung pentru aceste companii este esenţială pentru dezvoltarea și diversificarea economiei românești”, a susţinut Mihai Tanăsescu, vicepreședintele Băncii Europene de Investiţii.

Întreprinderile mici și mijlocii care vor putea beneficia de un împrumut din surse BEI trebuie să aibă o cifră de afaceri de maximum 50 milioane euro şi mai puţin de 250 de angajaţi.

UniCredit Leasing Corporation a contractat și în 2008 un împrumut de 50 milioane euro de la BEI. Linia de finanţare a vizat investiţiile în active fixe sau circulante în domeniul energiei (inclusiv al economiei de energie), protecţia mediului înconjurător, infrastructură (inclusiv sănătate, educaţie, așezăminte sociale), cercetare, dezvoltare și competitivitate economică, agricultură, industrie și servicii turistice.  Numărul total de clienţi care au beneficiat de finanţare ca urmare a acestui împrumut a fost de 1224 de firme.

UniCredit Leasing Corporation IFN SA, care face parte grupul financiar UniCredit România, alături de UniCredit Ţiriac Bank și UniCredit Consumer Financing, are o cotă de piaţă de 18% în România.

Banca Europeană de Investiţii este instituţia de creditare pe termen lung a Uniunii Europene și este deţinută de către statele membre ale UE.