Cautare
, Contributor

Servicii financiare |
|

BCR, primul an când înregistrează pierderi- aproximativ 280 de milioane de euro

bcr.jpg
Grupul BCR a înregistrat în 2012, pentru prima dată de la venirea crizei financiare pierderi anuale nete de 277 milioane de euro. Motivul? Majorarea costurilor cu provizioanele cu aproximativ 70 %.

Pierderea netă a grupului BCR s-a ridicatg anul trecut la 1,2 miliarde de lei, în contextual creșterii cu peste 68 % a costurilor cu provizioanele, până la 3,6 miliarde de lei. Rezultatul operațional a fost în 2012 de 2,35 miliarde de lei, în scădere cu 3,3% față de anul 2011.

Venitul operaţional a scăzut anul trecut cu 2,2%, până la 4,04 miliarde lei, în timp ce cheltuielile operaţionale au scăzut cu sub 1 %.

Potrivit datelor oficiale transmise de instituția bancară, reducerea venitului operaţional a fost cauzat în primul rând de cererea slabă de credite de consum, iar în al doilea rând de  nivelul redus al creditelor de investiţii şi de capital de lucru pentru companii. Acestea au avut un impact direct asupra venitului net din dobânzi- mai mic cu aproape 8 % anul trecut (2,9 miliarde de lei).

Venitul net din comisioane a crescut însă cu mai mult de 9 % anul trecut, până la 635 milioane de lei. Rezultatul net din tranzacţionare a crescut cu aproximativ 22 %, adica cu circa 92 de milioane de lei, în principal datorită câştigurilor din tranzacţiile de schimb valutar & re-evaluări.

Rata creditelor neperformante (NPL) a fost de 26,7% din portofoliul total de credite la sfârşitul lui 2012. Ratele de solvabilitate se menţin peste cerinţele de reglementare ale Băncii Naţionale a României (minimum 10 %), fiind de 12,4% în decembrie 2012.

Banca intenţionează să se concentreze asupra creditării în lei, astfel încât să inverseze combinaţia de valute în cadrul portofoliului de credite pe termen mediu şi lung şi să-şi folosească din plin capacitatea puternică de autofinanţare în lei. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii