FacebookTwitterLinkedIn

„Anul 2018 a început bine pentru noi. Performanța vine, în primul rând, din încrederea pe care clienții noștri ne-o acordă, în fiecare zi, pentru care le mulțumim, precum și din efortul continuu depus de colegii mei din BCR. Este un efort care cumulează mai multe cuvinte-cheie: eficientizare, digitalizare, accesabilitate și învățare. În acest an, poate mai mult ca niciodată, vrem să fim parte din viața clienților noștri. Și nu neapărat din perspectivă comercială, ci prin amprenta pe care ne-am propus s-o lăsăm în educație, tehnologie și capitalizarea oportunităților de dezvoltare la nivelul întregii societății”, a spus Sergiu Manea, CEO-ul BCR.

Valoarea activelor băncii a crescut cu 0,8%, la finele primului trimestru, față de finele anului trecut, până la 71,5 miliarde de lei.

Rata creditelor neperformante a ajuns la 7,2%, neînregistrând niciun credit neperformant pe segmentul corporate, în primul trimestru

Pe retail, BCR a generat volume noi de credite în valoare de 1,79 de miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, datorită creșterii de 24% a creditului de nevoi personale „Divers” și vânzării de patru ori mai mari în cazul creditului standar imobiliar „Casa Mea”, față de aceeași perioadă a anului trecut. Luând în calcul și volumele de la Prima Casă, BCR a ajuns să dețină o cotă de aproape o treime din piața creditării imobiliare din România (credite noi generate).

În activitatea corporate, portofoliul de credite nou acordate s-a ridicat la 259 de milioane de lei, după ce finanțările pentru întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) au crescut cu 13%, în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. În plus, BCR a acordat finanțări în sectoare precum industria auto, agricultură, energie și logistică. Co-finanţarea proiectelor cu fonduri europene rămâne solidă, portofoliul atingând un volum de finanţări de 8 miliarde de lei.

Rata creditelor neperformante (non-performing loans, NPL) era de 7,2%, la 31 martie 2018, o scădere de 0,9 puncte procentuale, față de nivelul consemnat la 31 decembrie 2017, ca urmare a tranziției la IFRS9, continuării eforturilor de recuperare a creditelor neperformante, dar şi neînregistrării niciunui alt credit neperformant în segmentul corporate. Rata de acoperire a NPL s-a situat la 96,3%.

Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR

Creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut marginal, cu 1%, la 33,82 de miliarde de lei (7,26 miliarde de euro), la 31 martie 2018, față de 31 decembrie 2017, ca urmare a unor volume de creditare crescute pe segmentul retail.

De asemenea, depozitele de la clienţi au avansat ușor, cu 0,7% %, la 52,85 miliarde de lei (11,35 miliarde de euro), la 31 martie 2018, față de 31 decembrie 2017, determinate de creșteri ale depozitelor retail și corporate.

„Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind totodată de surse de finanţare diversificate, inclusiv compania mamă. BCR se concentrează pe creditarea în lei, reuşind deja să inverseze mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei”, au mai anunțat reprezentanții băncii.

Venitul operaţional a crescut cu 11%, la 766,9 milioane de lei

Rezultatul operaţional s-a situat la 371,7 milioane de lei (79,9 milioane de euro), mai mare cu 10% decât rezultatul din aceeași perioadă a anului precedent, ca urmare a îmbunătățirii venitului operațional.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 7,8%, la 466,6 milioane de lei (100,2 milioane de euro), ca urmare a volumelor mai mari de conturi curente.

Veniturile nete din comisioane au avansat cu 4,1%, la 171,2 milioane de lei (36,7 milioane de euro), grație volumelor mai mari din tranzacții, împrumuturi, precum și operațiuni de brokeraj.

Rezultatul net din tranzacţionare s-a majorat cu 40%, față de aceeași perioadă a anului trecut, la 111,5 milioane de lei (31,9 milioane de euro).

Venitul operaţional a crescut cu 11%, la 766,9 milioane de lei (164,8 milioane de euro), ca urmare a creșterii veniturilor nete din dobânzi, a celor din comisioane și a rezultatului net din tranzacționare.

Cheltuielile administrative generale din primul trimestru al acestui an au ajuns la 395,2 milioane de lei (84,9 milioane de euro), mai mari cu 12%, fiind impactate de contribuția anuală mai mare la Fondul de Garantare e Depozitelor Bancare, dar și de ușoara creșterere a numărului de angajați, susțin reprezentanții băncii.

Raportul de solvabilitate de aproape 2,7 ori peste nivelul impus de BNR

Ca atare, raportul cost-venit s-a situat la 51,5%, în primul trimestru al acestui an, faţa de 51,1%, în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În ceea ce priveşte pierderile nete din deprecierea activelor financiare care nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere, BCR a înregistrat eliberări de provizioane de 65.000 de lei (14.000 euro), în primul trimestru al acestui an, față de o cheltuială cu provizioanele de risc în valoare de 3,3 milioane de lei (0,7 milioane de euro), în primul trimestru al anului trecu, în condițiile în care producțiile noi de credite, atât retail, cât și corporate, nu au mai generat niciun credit neperformant”, au mai anunțat reprezentanții BCR.

Raportul de solvabilitate conform standardelor locale (doar banca) în februarie 2018 se afla la nivelul de 21,5%, peste cerinţa obligatorie de 8% impusă de Banca Naţională a României.

De asemenea, Rata capitalului de Rang 1+2 pe IFRS de 20,2% (la nivelul Grupului BCR), în decembrie 2017, arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group.

BCR îşi menţine în continuare rata de solvabilitate ridicată, dovedind astfel capacitatea şi angajamentul de susţinere a creşterii creditării sustenabile, atât în linia de afaceri retail, cât şi în linia de afaceri corporate, consolidând astfel capacitatea de a genera venituri semnificative din activitatea sa de bază”, au mai anunțat reprezentanții băncii.