Cautare
, Staff

Servicii financiare |
|

BCR își revizuiește în sus prognozele privind economia României, în 2017 și în 2018. Braun: „Acum avem o încredere sub formă de asumare de risc”

Horia Braun, economistul șef al BCR, a spus, în cadrul „Colocviilor Pieței Financiare Florin Petria”, că banca își va îmbunătăți estimările privind economia țării noastre din acest an și anul viitor, dar a subliniat că, în ciuda evoluției din ultimii ani, nu mai există o supraîncredere în ceea ce privește această evoluție, așa cum era înaintea crizei.
bcr.jpg

În prezent, în Statele Unite și în Uniunea Europeană, indicatorii de încredere în economie sunt la niveluri foarte ridicate, dar, nici la noi, nici la ei, nu mai este vorba de atitudinea de dinainte de criză.

Acolo se discută despre o discrepață: cât de sus este încrederea pe care o declară agenții economici și consumatorii, precum și în ce măsură se vede în datele reale? În România, avem, într-adevăr, pe primul trimestru o creștere economică destul de mare, astfel încât datele de sentiment se cuplează destul de bine cu datele reale. Săptămâna viitoare, când va publica Statistica varianta revizuită a PIB-ului, probabil că nu vor schimba foarte mult (n.red. – față de nivelul de 5,7% pentru primul trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, anunțat în data de 16 mai 2017), ne vom revizui și noi prognoza de creștere a PIB-ului, undeva între 4,7% și 5,1%, anul acesta (n.red. – față de 3,2%, în decembrie 2016), și anul viitor de la 2,8% la 3,9%, probabil”, a precizat Braun.

Acesta a adăugat la motivele de optimism față de economie rata de creștere ridicată a salariilor, șomajul redus și creșterea efectivului de salariați. BCR prognozează o creștere a salariilor de 15%, anul acesta, față de anul trecut, după un avans de 13%, în 2016, iar, pentru anul viitor, de peste 10%, care poate fi revizuită în funcție de Legea salarizării unitare, aflată în dezbatere la Camera Deputaților, după ce a fost adoptată de Senat pe 23 mai.

Există o creștere a efectivului de salariați, la nivelul de dinainte de criză, dar nu înseamnă și ocupare. Rata de ocupare a angajaților a scăzut. De fapt, am avut un fel de migrație dinspre zona de lucrători familiali sau pe cont cont propriu către salariați înregistrați cu toate actele în regulă. Faptul că se trece în zona albă a salarizării este un semn de încredere”, a punctat Braun.

Cu toate aceste evoluții pozitive, încrederea în economia României nu se mai află în aceeași situație precum în perioada 2007-2008.

Înainte de criză, a fost vorba de supraîncredere – toți ne-am crezut super eroi, «Nimic nu ne va lovi», «Prețurile la imobiliare vor crește la infinit», «Nu va exista niciodată recesiune», băncile centrale din economiile puternice nu vedeau niciun fel de risc. În acești zece ani, dacă luăm ca punct de raportare 2007, am învățat ceva. Dacă vedem acum un avânt, cel puțin în zona privată, avem de-a face mai degrabă cu o încredere sub formă de asumare de risc”, a mai spus Braun.

De exemplu, în procesul de creditare, în prezent, băncile sunt mai conștiente la riscurile pe care și le asumă, decât înainte de criză, a detaliat economistul șef de la BCR:

Băncile au acum o capitalizare destul de confortabilă și, întotdeauna, își pun deoparte capital, atunci când pun pe masă niște credite. N-aș generaliza, dar calitatea portofoliului nou de crdite pare a fi superioară stocului de credite. Asta demonstreză că, chiar dacă există o accelerare a creditării în anumite zone de creditare a populației, totuși există și o asumare de risc”.

În plus, în prezent, băncile au resurse atrase din depozite mai mari decât creditele pe care le acordă, raportul fiind mult subunitar, ceea ce plasează România pe una dintre cele mai bune asemenea poziții din Uniunea Europeană, a completat Braun. Raportul credite acordate versus depozite atrase era de 80,43%, la sfârșitul lunii martie 2017, conform datelor Băncii Naționale a României. Mai mult, „creditarea acum se face pe finanțare locală”, a adăugat Braun.

De asemenea, o altă tendință în aceeași linie, a unei încrederi cu asumare de risc, este o îmbunătățire a comportamentului de economisire, care se vede pe piața monetară, unde există un exces de lichiditate semnificativ, a precizat economistul șef al BCR, care a menționat că acest exces este provocat și de excesul de lichiditate de pe piețele internaționale.

În plus, Braun a recomandat ca autoritățile să admită că există un risc de depășire a deficitului bugetar de 3%:

Nu știm, deocamdată, ce ar face autoritățile, dacă acest risc s-ar materializa. Pentru sectorul privat, aceasta este o sursă de incertitudine destul de mare. Nu știi: Vom negocia cu Uniunea Europeană să menținem un deficit mai mare? Vom crește taxele? Dacă le vom crește unde vor fi mai pregnante? Vom tăia de la investiții? Ar fi foarte util pentru sectorul privat să avem o mai mare vizibilitate în sectorul acesta”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii