
În schimb, banca a înregistrat cel mai bun rezultat operaţional din ultimii cinci ani, cu un profit de 1,7 miliarde lei (376,5 milioane de euro) susţinut de o creştere puternică a creditelor, potrivit BCR.
„În 2019 am fost determinați să învățăm și să ne adaptăm, pentru a susține economia reală, pentru a promova educația financiară și pentru a aduce prosperitate clienților noștri. Ne-am concentrat pasiunea și eforturile pentru a accelera digitalizarea proceselor și operațiunilor, printr-o strategie integrată, în beneficiul tuturor echipelor și canalelor noastre de interacțiune cu clienții. Vreau să mulțumesc colegilor noștri pentru că au acceptat să mergem împreună în această călătorie digitală, și clienților, pentru deschiderea cu care au adoptat noile noastre soluții, alegând o experiența bancară mai simplă și mai flexibilă. Vom continua să inovăm și să simplificăm modul de lucru, pentru că este aspirația noastră să facem banking-ul mai ușor și mai plăcut pentru oamenii cu care interacționăm”, a declarat Sergiu Manea, CEO Banca Comercială Română.
Venitul net din dobânzi a crescut în 2019 în mod semnificativ cu 10,2%, până la 2,25 miliarde de lei (475,5 milioane de euro, de la 2,04 miliarde de lei (439,9 milioane de euro) în 2018, în contextul unui mediu cu rate ale dobânzilor mai mari, cât și a creșterii creditelor și depozitelor clienților, îmbunătățirii structurii bilanțului contabil și costurilor mai mici de finanțare ca urmare a rambursării anticipate a finanțării intragrup.
Venitul net din comisioane a crescut cu 10,4%, ajungând la 780,6 milioane de lei (164,5 milioane de euro), de la 706,8 milioane de lei (151,9 milioane de euro) în 2018, ca urmare a unui rezultat mai mare din comisioane de administrare aferente conturilor curent și din comisioane generate din asigurări, precum și a rezultatelor bune din operațiunile cu numerar.
În același timp, venitul operațional a crescut cu 6,2% până la 3,49 miliarde de lei de lei (735,5 milioane de euro), determinat în principal de creșterea veniturilor nete din dobânzi și a celor din comisioane. Cheltuielile administrative generale au înregistrat valoarea de 1,7 miliarde de lei (359 milioane de euro) în 2019, în creștere cu 3,2% față de 2018, mai ales ca urmare a contribuției anuale mai mari în anul 2019 la fondul de garantare a depozitelor.
În activitatea bancară de retail, BCR a acordat credite noi în monedă locală pentru persoane fizice și microîntreprinderi de peste 7,8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro) în 2019, în principal datorită creditelor ipotecare, împrumuturilor de nevoi personale și celor destinate microîntreprinderilor. Creditele noi pentru microîntreprinderi au crescut cu 31,5% în 2019 față de anul anterior, datorită finanțărilor mai mari acordate în cadrul programului Start-Up Nation.
În ceea ce privește activitatea bancară corporate, BCR (doar banca) a aprobat credite corporate noi în valoare de 7,4 miliarde de lei (1,6 miliarde de euro) în 2019. Stocul de finanțări acordate sectorului IMM (incl. subsidiara BCR Leasing) a crescut cu 12,3% comparativ cu anul trecut, atingând valoarea de 6,1 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) la data de 31 decembrie 2019, ca urmare a unei concentrări mai mari pe afacerile noi și pe dezvoltarea sectorului de leasing. Segmentul de real estate a crescut în mod semnificativ, cu 34,3% în comparație cu anul trecut, ca urmare a noilor proiecte de construcții de birouri și spații comerciale finanțate în ultimul an.
Numărul total de clienți a crescut la 3,3 milioane la sfârșitul anului trecut, față de 3,1 milioane din 2018.