FacebookTwitterLinkedIn

Grupul Carmistin, unul dintre principalii jucători de pe piața agribusiness din România, a semnat o facilitate de credit sindicalizată în valoare totală de 636 milioane de lei, prin modificarea și majorarea facilităților existente cu 209 milioane de lei, pentru a susține noua strategie investițională a grupului.

Finanțarea a fost coordonată de Banca Comercială Română SA (membră a Grupului Erste), în calitate de Aranjor Principal Mandatat, Bookrunner, Agent de Documentație, Garanții și Plăți, alături de CEC Bank, în calitate de Aranjor Principal Mandatat, și de alte bănci participante, OTP Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Eximbank.

PCF Investment Banking a acționat în calitate de consultant financiar exclusiv al Grupului Carmistin în structurarea, negocierea și implementarea facilității de finanțare.

„România are potențialul de a ajunge un jucător major în sectorul agribusiness regional și global, iar Grupul Carmistin este una dintre companiile locale ce a înțeles rolul determinant al investițiilor în infrastructură și tehnologie. Este un exemplu de bună practică, care, preluat de către cât mai multe companii din industrie, poate consolida poziția României ca producător și exportator de produse agricole, dar și o mai bună recunoaștere a etichetei cu produs în România”, a declarat Ana-Maria Samuilă, Head of Agribusiness & Food BCR.

Creditul va fi utilizat pentru finanțarea noilor proiecte de investiții ale companiilor din Grupul Carmistin, inclusiv co-finanțarea unor proiecte cu fonduri europene, precum și asigurarea capitalului de lucru. Printre proiectele care vor fi finanțate prin noua facilitate de credit se numără modernizarea fermelor de creștere a animalelor și dezvoltarea unora noi, modernizarea, creșterea și înființarea unor noi capacități de procesare a cărnii și creșterea capacității de producție a fabricii de nutrețuri combinate.

“Pentru noi această finanțare vine să susțină direcția și viziunea Grupului Carmistin, respectiv ca până la sfârșitul anului 2025 să devenim cel mai mare producător integrat de proteină din România cu un sistem de valori  bazat  pe o producție echitabilă, sănătoasa şi ecologică a alimentelor. Tehnologiile și produsele inovatoare au devenit esențiale în viziunea noastră de dezvoltare, motiv pentru care implementăm  un program complex de investiții care să conducă la o creștere eficientă și sustenabilă  a capacităților de producție pe care le operăm. Fără investiții majore, companiile românești nu își vor putea asigura competitivitatea față de concurența internațională și nu vor putea implementa politici sustenabile de dezvoltare”, afirmă Andrei Brumaru, directorul executiv al  Grupului Carmistin.