FacebookTwitterLinkedIn

De la câini care se dau pe skateboard, până la cimpanzei genii în ale matematicii, Liz Bonnin întâlnește balene cu emoții asemenea celor umane, deslușește modul în care cele mai inteligente maimuțe din Caraibe reușesc să-și păcălească vecinii și chiar poartă o conversație cu cel mai inteligent cimpanzeu din lume, acest lucru dovedindu-se a avea consecințe neașteptate.

Primul episod din cele două serii oferă rezultatul cercetărilor științifice și inovative ale inteligenței practice a animalelor, Liz Bonnin fiind cea care aplică teoriile prin intermediul unor metode ingenioase de puzzle-uri ce masoară nivelul de inteligență. Ea nu ezită să se pună ea insăși în fața unui test de matematică și de memorie alături de un cimpanzeu geniu.

Un moment memorabil este și acela în care regăsim un experiment realizat asupra unui urangutan: o arahidă este pusă într-un tub de sticlă, iar pentru a scoate acea arahidă nu ai voie să te folosești de mâini. Mai mult decât atât, nu este pus la dispoziție nici un instrument. În timp ce vizitatorii de la grădină zoologică se consideră derutați de această sarcină, urangutanul găsește o soluție ingenioasă.

Cel de-al doilea episod dezvăluie cercetări uluitoare ale inteligenței sociale prin demascarea modului prin care animalele mint, trișează, gândesc, cooperează, folosesc limbajul și prezic comportamentul altora.

Liz Bonnin descoperă cum corbii ce provin din Seattle pot păstra supărarea pentru mai mulți ani, cum cel mai inteligent câine poate învăța peste 1000 de cuvinte, și află de ce elefantul asiatic poate petrece ore întregi privindu-se în oglindă.

Prin evidențierea modului în care se manifestă inteligența la animale, dar și prin modul în care acestea și-o dezvoltă, seria documentară Animale super-inteligente ne provoacă propria percepție asupra a ceea ce înseamnă să fii inteligent cu adevărat.

De-a lungul timpului, ideea de animale inteligente este considerată de majoritatea oamenilor ca fiind ridicolă, însă prin intermediul acestei serii documentare se descoperă cum animalele sunt mult mai inteligente decât ne-am fi imaginat.