FacebookTwitterLinkedIn

Când, cum și de ce ați lansat Baylab?

Ştiinţa se află în centrul universului Bayer, oferindu-ne premisele de a crea o viaţă mai bună. Viziunea noastră – „Sănătate pentru toți, nimeni fără hrană!“ – ne ghidează în implicarea socială. Un pas hotărâtor este educația și, de aceea, am decis să scoatem ştiinţa din laboratoarele clasice şi, astfel, să atragem generația tânără. Aşa a luat fiinţă Baylab. Iniţiat în 2014, proiectul a făcut parte timp de 5 ani din programul „Școala Altfel”.

Cui se adresează acest proiect?

Baylab se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, dar și liceenilor sau studenților care vin alături de noi ca voluntari la fiecare ediție.

 Ce se întâmplă exact într-o sesiune Baylab?

În cadrul laboratorului de științe Bayer România, copiii descoperă știința într-un mod atractiv. Cu alte cuvinte, cei mici se distrează și învăță în același timp. În fiecare oră, câte o clasă de copii intră într-o sesiune de experimente, unde află cum poate fi descoperită Vitamina C în diferite sucuri de fructe, din ce este compusă o frunză, cum poate fi stabilit PH-ul solului sau cum poate fi identificată nevoia de prim ajutor și cum îl pot oferi.

 Ce teme îi atrag cel mai mult pe copii?

Fiecare experiment are farmecul său, fiind conceput în așa fel încât să le trezească copiilor curiozitatea și interesul pentru știință. Unii descoperă cum putem trăi mai sănătos, iar alții cum putem ajuta planeta să fie mai sănătoasă.

 O întâmplare amuzantă din laboratorul vostru?

Au fost multe, așa cum se întâmplă de obicei când lucrezi cu copiii. Însă aș menționa experimentul cu „funcționarea stomacului”, după care, spre disperarea profesorilor însoțitori, copiii au vrut să ia cu ei în ghiozdane punguța cu conținutul „mestecat” de către „stomacul” creat de mânuțele lor.

 Ce planuri aveți pentru Baylab?

Anul 2020 a venit cu multe provocări, din perspectiva regulilor impuse de pandemie, dar și a nevoii crescute de educație în format digital. La început am sperat că va fi trecător și că vom putea reveni cu Baylab în toamnă. Însă pentru siguranța copiilor, dar și pentru a nu ne lăsa învinși de context, am decis să trecem la un alt nivel: spre final de octombrie, Baylab devine 100% digital! Cu provocări săptămanale, într-un format la fel de atractiv, vom aduce știința mai aproape de fiecare copil, în siguranță.