Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Bauspar, singura variantă ca să-şi repare casa pentru 54% dintre clienţii băncilor pentru locuinţe

Majoritatea clienţilor Bauspar (sistemul de economisire-creditare) care au economisit pe o perioadă de cinci ani sunt la limita sărăciei si au venituri extrem de modeste, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR), scrie Mediafax.
tigla-metalica-casa-locuinta

Unul din trei clienţi au răspuns că nu au apelat la credit până acum pentru că nu puteau face faţă ratelor unui credit, se arată în sondaj IRSOP, efectuat pe un eşantion de 1.040 de clienţi ai celor două bănci de economisire-creditare care au economisit timp de 5 ani, dar nu au apelat până în prezent la un credit. Eşantionul este reprezentativ şi are o marjă de eroare de maximum +/-3%, la un nivel de încredere de 95%.

Orice persoană care are probleme locative se află în condiţii de risc social, iar 84% dintre respondenti declara ca au probleme cu locuinţa proprie. În esenţă, indicatorii materiali şi subiectivi de sărăcie arată că segmente largi ale clienţilor Bauspar (sistemul economisire-creditare) au de fapt nevoie de protecţie socială, iar în condiţiile dificile în care trăiesc, opţiunea lor pentru produsul Bauspar nu are altă motivaţie decât dorinţa de a-şi îmbunătăţi conditiile de locuit. Întrucât vorbim despre familii cu risc social şi locativ, prima de stat este un instrument guvernamental care încurajează economisirea, în rândul persoanelor cu resurse limitate în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de locuit, se arată în studiul IRSOP.

Cercetarea efectuata de IRSOP mai arată că, deşi nu au luat încă un credit pentru locuinţă, 78% din clienţi au folosit fondurile economisite si prima de stat pentru îmbunătăţirea conditiilor de locuit. De fapt, s-a dovedit că, clienţii Bauspar au acelasi comportament, fie ca iau sau nu credit – fondurile economisite sunt utilizate in principal pentru modernizarea sau renovarea locuintei.

Studiul IRSOP (la care au participat clienţii băncilor de economisire-creditare care au economisit timp de 5 ani şi nu au apelat până în prezent la un credit) relevă însă şi alte date despre riscurile materiale cu care se confruntă clienţii Bauspar. Aproape jumătate din totalul gospodăriilor şi aproape două treimi din persoanele care au peste 60 de ani trăiesc cu un venit total de sub 3.000 lei (mai mic decât venitul mediu lunar pe o gospodărie din România de azi: 3.085 lei). Aproape jumătate (43%) trăiesc în zone rurale sau în oraşe mici cu opurtunitati financiare si de locuri de munca mai reduse. Mai mult de jumătate (54%) consideră că posibilităţile lor financiare sunt mai mici decât costurile de îmbunătăţire a locuinţei. 84% dintre acești clienți au cel puţin o problemă cu locuinţa. Unul din trei clienţi crede că n-ar putea face faţă ratelor unui credit (29%).

Dimensiunea unui credit mediu este de opt-nouă ori mai mare decât cea a unui depozit. De aceea, este nevoie de opt-nouă clienţi pentru a susţine un credit acordat”, a declarat, luni, Lucian Anghel, preşedinte al BCR Locuinţe şi preşedintele executiv al Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Reamintim că, sistemul de economisire-creditare din România este în continuare blocat după ce Curtea de Conturi, în urma unui control, a constatat „acordarea nelegală a primei de stat pentru clienţi persoane fizice – copii minori care nu erau îndreptăţiţi să primească această primă de stat, prin încheierea de contracte de economisire – creditare cu părinţii acestora în calitate de reprezentanţi legali”.

Anghel spune că proiectul de lege ce vizează sistemul de economisire-creditare din România şi care este aşteptat atât de băncile pentru locuinţe, cât şi de populaţie, a fost aprobat de Senat şi a intrat în Camera Deputaţilor, care este camera decizională:

Aşteptăm să se clarifice legea pentru a putea restarta sistemul. Discutăm de sute de mii de români care sunt implicate în acest sistem. În prezent, nu se semnează noi contracte, dar acordăm credite clienţilor existenţi . Prima Casă a ajutat mulţi români să îşi îmbunătăţească situaţia locative, dar nu ne putem baza pe un singur sistem”.

Iar, Aurelia Cionga, preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe şi preşedinte al ABDLR a prezentat, pe scurt, situaţia locuinţelor din România: „În ţara noastră sunt circa două milioane de case de chirpici şi trei milioane de apartamente construite înainte de 1989”.

Sistemul Bauspar a avut un aport deosebit la reconstrucția Germaniei și a altor țări din Europa, dupa Al Doilea Război Mondial. Sistemul de economisire-creditare a oferit un cadru instituţional pentru a ajuta într-o perioadă în care resursele financiare erau limitate sau foarte scumpe. Principiile fundamentale ale sistemului de economisire-creditare sunt simple. Întâi clientul Bauspar economiseşte, apoi banca acordă credite pentru domeniul locativ din fondul economisit de ceilalţi participanţi la sistem acelor clienţi care îşi doresc acest lucru şi care sunt eligibili.

Economiilor emergente le este recomandat să susţină dezvoltarea şi extinderea unui astfel de sistem. Elemente importante pentru susţinerea acestora sunt reprezentate de accesibilitatea sistemului Bauspar pentru toate segmentele de populaţie, inclusiv pentru cei cu venituri medii sau sub-medii, precum şi faptul că guvernul oferă prima de la stat de 25% din depunerile anuale, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 250 de euro, iar această primă este acordată cetăţenilor români, indiferent de vârstă, conform prevederilor legale.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii