FacebookTwitterLinkedIn

Universiada este unul dintre cele mai importante evenimente sportive organizate la nivel mondial, cu o anvergură care se apropie de cea a Jocurilor Olimpice. Aceasta se organizează o dată la doi ani, în două ediții, cea de iarnă și cea de vară. Iar în acest an gazda competițiilor din vară va fi Coreea de Sud.

Unul dintre principalele proiecte ale Asociației Student Sport este acela de a aduce Universiada în România, în 2021. „Consider această competiție internațională ca fiind un proiect care poate determina schimbarea în sistemul sportului românesc și nu numai. De peste 25 de ani vorbim despre schimbare însă acest lucru se produce doar dacă există motivație, un țel și un plan. Astfel, dacă mă întrebați dacă în acest moment suntem pregătiți pentru Universiada 2021, o să vă spun că suntem pregătiți pentru schimbare, pentru a pune la punct organizarea unui ambițios proiect de țară”, susține Adrian Socaciu, fondatorul și președintele Asociației Student Sport.

Vezi cine sunt ceilalți membri ai generației 2015 Forbes “30 sub 30”

Până în anul 2021, în țara noastră s-au anunțat mai multe competiții sportive importante, precum Campionatul European de Gimnastica 2017 și 4 meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020. „Așadar, vom avea noi baze sportive, altele vor fi reabilitate, creștem sportivi care vor avea un țel, să câștige medalii la Universiada 2021, sportul românesc să devină mai performant, să se investească în el, să scriem istorie, să creștem brandul de țară al României”, mai spune Adrian Socaciu. Costurile organizării acestui eveniment s-ar ridica la circa 250 de milioane de euro, o parte din bani urmând să fie asigurați de Guvern.

Cum arată generațiile „30 sub 30” din 2012 până în prezent

Dacă va fi organizată de România Universiada de vară din 2021 se va desfășura la București și Cluj-Napoca. Printre numele sportului românesc care susțin aducerea acestui eveniment în România se numără: Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Simona Halep, Andreea Răducan, Ivan Patzaichin și mulți alții. „Sportul românesc are nevoie de o viziune pentru următorii zece ani, la toate nivelurile: școlar, universitar și profesionist. În momentul de față, rezultatele sportului românesc sunt rezultatele unei munci individuale sau a unor persoane cu o dedicație, nu a unui sistem”, este de părere președintele Asociației Student Sport.

El susține că, în prezent, în România există infrastructura necesară domeniului sportiv, dar nu există o strategie clară asupra pregătirii resursei umane, iar de aici pornește problema majoră în dezvoltarea oricărui sistem. „În ultimii ani, s-a investit în infrastructura sportivă (stadioane, sali de sport), dar acum este necesar să depunem un efort comun pentru ca această infrastructură să fie folosită. Mă refer inclusiv la formarea populației tinere prin prisma educației sportive, educației non-formal”, crede Adrian Socaciu.

Relansarea României pe podiumurile internaționale este posibilă, în opinia lui, doar în momentul aducerii sportului românesc la nivelul statelor europene, respectând perspectiva Comisiei Europene care identifică dimensiunea economică a sportului. „Acest lucru vizează pe lângă pregătirea sportivă și infrastructura necesară și dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale și manageriale, cu efecte benefice nu doar pentru domeniul sportiv ci pentru economia natională”, mai susține președintele Asociației Student Sport.§

GALERIE FOTO: PREMIANȚII GALEI FORBES 30 SUB 30

ADRIAN SOCACIU
27 ani

Asociaţia Student Sport
fondator și președinte

Este președinte și fondator al Asociației
Student Sport și plănuiește să aducă Universiada în România, în 2021.