Cautare
, Contributor

Orologerie de lux |
|

Baselworld 2015: Seiko

Recent încheiata ediție a Salonului internațional de ceasuri și bijuterii Baselworld a adus în atenția publicului ceasurile „smart“ ale căror funcții suplimentare sunt destinate să ne facă viața ușoară și să comunice permanent cu telefonul inteligent. Este într-adevăr nevoie de mai multă „deșteptăciune“? Industria orologeră se împarte acum în pro și contra.
 aboneaza-te
RLS1503-02_62GS

Am avut ocazia să vizităm Seiko la ei acasă, unde am fost impresionați de manufactură, de atenția obsesivă la detaliu, de moștenirea de mii și mii de ani transpusă în ceasuri. Și de Grand Seiko. Un model minunat care, la vremea respectivă, nu era disponibil în Occident, iar la întrebările noastre repetate oficialii companiei răspundeau doar cu „Nu știm dacă va ajunge și în Europa”.

Iată că de ceva vreme a ajuns și ne bucurăm foarte mult că japonezii au făcut acest efort, deoarece demonstrează încă o dată de ce Seiko merită să fie inclus printre brandurile orologere de top, chiar dacă pe ceasurile lor nu scrie Swiss made. Grand Seiko împlinește 55 de ani în 2015 – o vârstă rotundă care a dat naștere la opt reinterpretări ale primului ceas automatic, creat în 1967: 62GS. Patru sunt redări fidele ale originalului, iar celelalte patru sunt tributare stilurilor și preferințelor actuale – inclusiv celebrul Spring Drive.

Toate sunt ediții limitate. 62GS era un model automatic dar și extraordinar de exact – o caracteristică a japonezilor de la Seiko. Designul era de asemenea, aparte – o carcasă multifațetată, cu un cadran foarte larg, fără lunetă, toate elementele fiind accentuate de polisarea „Zaratsu“, un stil unic, realizat doar pentru Grand Seiko. De asemenea, coroana era plasată în dreptul orei 4, pentru a arăta că nu e nevoie ca ceasul să fie întors. Calibrul 9S65 propulsează modelele care redau originalul, dintre care unul este creat din oțel, iar celelalte trei în diverse nuanțe de aur. Originalul este responsabil pentru emblema leului de pe capac, designul inconfundabil al cadranului și indicatorii orari la fel de inconfundabili. De asemenea, ne place foarte mult faptul că cei de la Seiko au păstrat culoarea originală a cadranului – la modelul cu carcasa din oțel, care este și cel mai reușit, după părerea noastră.

Replicile moderne ale originalului au carcasele din oțel sau titan, diametrul e ceva mai mare, capacul e transparent, iar curelele sunt înlocuite de brățări din metal. La modelele moderne, două sunt echipate cu mecanism automatic Hi-Beat 36.000 vph (cu cât frecvența e mai mare, cu atât crește și exactitatea – vorbim aici despre calibrul 9S85), iar piesele din titan sunt dotate cu mecanisme Spring Drive – ceas mecanic cu un sistem special quartz pentru sporirea acurateții. Noi putem fi acuzați de paseism, dar în mod clar votăm pentru modelul vintage, din oțel, unul dintre cele mai frumoase lansate de Seiko în ultima vreme. Și ne place să credem că, prin insistența noastră de europeni deloc politicoși, când aproape că îi somam pe Seiko să aducă în Europa Grand Seiko în urmă cu vreo opt ani, am contribuit și noi la sosirea pe piața noastră a unui model atât de frumos.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii