Nu trebuie să fii neapărat înalt ca să joci baschet. Însă da, copiii care joacă baschet de mici vor avea un atu în fața celorlalți – exercițiile și antrenamentul specifice acestui sport îi va ajuta să se înalțe mai repede și, poate, mai mult decât ceilalți copii de aceeași vârstă.
„Baschetul este un sport atât de complex, încât atinge toate planurile. În primul rând creează legături, prietenii și amintiri de lungă durată. Apoi, este un sport care ajută la o creștere frumoasă, armonioasă, dezvoltă abilitățile motrice și diverse aptitudini. Ne întărește corpul și ne echilibrează starea mentală. De asemenea, este în strânsă legătură cu partea emoțională, psihică, socială. Practicanții acestui sport devin mult mai deschiși față de societate, devin extrovertiți, comunicativi, învață să își exprime sentimentele. Baschetul contribuie la formarea personalității și a anumitor valori ca fair-play-ul, altruismul, munca în echipă, respectul. Este un sport care te învață anumite valori, care formează caractere, care te disciplinează. Faptul că faci parte dintr-o echipă, te ajută să te adaptezi la diverse situații de viață, înveți să interacționezi cu diferite tipuri de personalități, te familiarizează cu răbdarea, toleranța, munca, concentrarea. Te invață despre eșec, despre încredere, despre capacitatea de a o lua de la capăt și te împinge să depășești anumite bariere. Te scoate din zona de confort“, ne-a povestit Alexandra Mara – antrenor în cadrul clubului A.C.S. Dan Dacian, din București.
De la ce vârstă poate veni un copil să învețe să joace baschet?
La 6-7 ani poate să facă primul pas. Și aici mă refer la contactul cu mingea, cu antrenorul, cu ceilalți copii. În niciun caz la baschet, în adevăratul sens al cuvântului. De exemplu, noi avem grupe de inițiere pentru copii de aceste vârste, acolo unde antrenamentele sunt interactive și se bazează mai mult pe jocuri, concursuri, competiții. Exercițiile sunt concepute în așa fel încât să se simtă bine pe teren, să se bucure când intră în sală și își văd coechipierii, să capete încredere atât în ei cât și în antrenorii și colegii lor. Despre performanță putem vorbi abia de la 14 ani.
Cărui tip de personalitate i se potrivește acest tip de sport?
Dat fiind faptul că baschetul este un sport care te provoacă din multe puncte de vedere, mulți dintre noi am fi tentați să spunem că un copil extrovertit s-ar adapta mai bine diverselor situații cu care te confrunți practicând acest sport. Însă, din punctul meu de vedere, se potrivește oricărui tip de personalitate. Fiind un sport atât de complex, care te provoacă pe toate planurile, cred că poate avea o influență pozitivă asupra oricărui gen de caracter. Cu susținerea potrivită, dacă părinții au încredere în ceea ce facem noi, antrenorii, și încearcă să le transmită copiilor aceleași mesaje, atunci un copil introvertit poate să capete încrederea de care are nevoie, poate să învețe să se integreze mai ușor, în colectivitate, poate să își depășească anumite bariere psihice și emoționale. Într-un astfel de sport, chiar și cel mai mic detaliu poate să-i mărească stima de sine unui copil.
Este un sport pentru care copiii au nevoie de motricitate sau o dobândesc practicând?
E nevoie de motricitate pentru sport, în general. De obicei cu motricitatea te naști, dar asta nu înseamnă că dacă nu o ai, nu o poți dobândi. Noi nu îi învățăm pe copii doar să bată mingea sau să arunce la coș. Încercăm să îi învățăm și cum să alerge, cum să execute o săritură corectă, cum să se coordoneze, facem diverse exerciții de echilibru, agilitate etc. Practicarea unui sport te poate ajuta să dobândești foarte multe capacități fizice și motrice.
Este adevărat că pot juca baschet doar copiii înalți? Sau se înalță peste medie practicând acest sport?
În baschet e nevoie de jucători de înălțimi diferite. Nu, neapărat, doar copiii înalți pot juca baschet. Sigur că înălțimea este un avantaj, dar asta nu îi împiedică pe cei mai scunzi să practice acest sport. Ba chiar, de cele mai multe ori, cei mai mici de înălțime se descurcă foarte bine la tehnica individuală și au niște calități fizice extraordinare. Cred că, dacă ești serios, implicat, determinat, muncitor și mai ales concentrat pe scopul tău, poți atinge aspecte mult mai importante decât talia. Avem destule exemple în Liga Națională, Euroligă sau NBA. Baschetul te ajută să te înalți, dar nu peste medie, adică nu e o regulă: faci baschet, te faci de doi metri. E un mit. Cum am mai zis, este un sport care te ajută să te dezvolți frumos, armonios.
Este un sport practicat mai mult de băieți?
Este, într-adevăr, un sport practicat, preponderent, de băieți. Este un sport de contact, este și destul de dur, atât la nivel fizic cât și mental și atunci fetele au tendința de a fugi, oarecum, de asta. Dar, în ultima vreme, baschetul feminin a început să fie mai popular și prin prisma rezultatelor de la 3×3, acolo unde România s-a calificat la Jocurile Olimpice. Este un pas enorm pentru baschetul feminin, iar sportivele și toți oamenii care au contribuit la această reușită, merită felicitările noastre. Sper ca asta să aducă mai multă popularitate baschetului feminin și să fie un impuls pentru fetele care se află la începutul acestui drum.
Cea mai importantă lecție pe care o învață copilul practicând baschetul este…?
De la munca în echipă, la diverse valori și repere. Înveți să relaționezi cu diverse tipuri de caractere, înveți să lași de la tine, înveți ce înseamnă colegialitatea, prietenia, curajul, fair-play-ul. Îți dezvolți calitatea umană. Și nu doar ca jucător, ci și ca antrenor.
Unde poate ajunge un copil pasionat de baschet?
În primul rând, la un club de juniori bine organizat, care poate să susțină și să promoveze copiii talentați și pasionați. Doar de la un astfel de club se poate face pasul către nivelul următor care poate să însemne Liga Națională. Este și o regulă în campionatul nostru care obligă echipele de seniori să folosească sportivi sub 23 de ani. În jur de 17-18 ani, un jucător poate să facă pasul de la juniori, la seniori. Apoi sunt diverse variante prin afara țării. Există burse sau academii de juniori la care pot ajunge. Iar noi avem câteva exemple concrete de juniori care au plecat de la clubul nostru și evoluează la un nivel înalt.
Alexandra Mara, antrenor în cadrul clubului A.C.S. Dan Dacian, din București, cu o experiență de peste 10 ani, Alexandra este responsabilă atât de selecția, pregătirea, instruirea și inițierea copiilor, cât și de partea de organizare și marketing, în cadrul clubului. În prezent, este coordonatoarea generațiilor masculine 2009 și 2011.