FacebookTwitterLinkedIn

„Activitatea mai mare a influenţat urcarea costurilor de producţie şi expansiunea importurilor de materii prime. Dar nu a îmbunătăţit şi optimismul şefilor de firme”, se detaliază în Barometrul Indutrial.

Comenzile pentru export au „sărit” cel mai sus

Volumul producţiei arată o creştere semnificativă de la 56 la 64 de puncte şi o revenire la vârful înregistrat în martie, conform datelor culese pentru Barometrul Industrial în intervalul 18-20 octombrie 2017.

„Stocurile au urcat timid, de la 41 la 43, dar au rămas în zona de contracţie (sub 50). Comenzile noi au progresat de la 55 în august la 62 în septembrie. Un salt destul de puternic, probabil şi pe fondul încheierii perioadei de vacanţă. Comenzile pentru export au «sărit» cel mai sus. De la un nivel slab de 46 de puncte în august, la 59 în septembrie. Performanţa este modestă faţă de 69 în martie şi 64 în mai”, se menționează în Barometrul Industrial.

Importurile de materii prime s-au oprit din scădere şi au urcat de la 53 în august la 61 în septembrie, cu 3 puncte peste media perioadei ianuarie-august 2017.

Costurile cresc mai puternic decât producţia

Indicatorul ratei de ocupare a rămas la pragul dintre expansiune şi contracţie — 51 de puncte, faţă de 52 în august. Activitatea mai mare în industrie va fi realizată, probabil, cu acelaşi număr de salariaţi, cel puţin pe termen scurt.

Costurile de producţie au crescut sensibil în ultimele trei luni, de la un scor de 58 în iulie, 63 în august şi 69 în septembrie. Observăm o creştere mai mare a indicatorului de costuri (69) decât a indicatorului care măsoară volumul producţiei (64). Deci, costurile cresc mai puternic decât producţia”, se precizează în Barometrul Industrial.

Încasările tind să stagneze

În timp ce costurile par să crească, încasările tind să stagneze. Preţurile încasate de firme pentru produsele şi serviciile lor se află cu numai un punct peste scorul din august, 58 faţă de 57 în luna precedentă.

Cheltuielile de capital au ieşit puţin din cvasi-letargie urcând de la 52 în august la 56 în septembrie. Probabil că intensificarea relativ bruscă a activităţii creează o oarecare presiune care determină firmele să aloce fonduri pentru înnoiri de echipamente sau extinderi de capacitate”, se mai spune în Barometrul Industrial.

Optimisul managerilor, la unul dintre cele mai scăzute niveluri din acest an

Indexul de optimism este la 59 de puncte faţă de 60 în august şi sub media lunilor ianuarie-august 2017 (63). Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

Este interesant că încrederea în viitor poate fi relativ insensibilă la schimbările de activitate curentă. Probabil că aşteptările managerilor sunt în mare măsură influenţate de factori din afara activităţii firmelor pe care le conduc. Pe de altă parte, o activitate mai intensă nu produce încredere în viitor decât dacă ritmul se menţine cel puţin trei – patru luni la rând”, se explică în Barometrul Industrial.

IRSOP şi SNSPA întreabă, în fiecare lună, prin interviuri directe, un eşantion de 302 de manageri, dacă în firma lor, producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă.

Acești manageri conduc firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie

Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune, dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.