FacebookTwitterLinkedIn

În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametrii au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

„Dar, indicatorul costurilor de producţie actuale şi viitoare a continuat să urce puternic, iar aşteptările privind creşterea costurilor s-au amplificat, la un nivel fără precedent, în ultimii trei ani, de când datează măsurătorile Barometrului“, menționează realizatorii studiului.

Producția și stocurile au scăzut

Volumul producţiei a coborât la 61 de puncte în octombrie, după ce urcase, timp de trei luni, de la 53 în iulie la 64 în septembrie. Stocurile s-au micşorat şi ele, de la 43 în septembrie la 41 în octombrie.

De fapt, în 2017, indicatorul pentru stocuri nu a ieşit niciodată din zona de contracţie (sub 50 de puncte). Toate stocurile costă bani. Dar persistenţa stocurilor mici înseamnă două lucruri: preocuparea managerilor de a avea cât mai puţine stocuri, pentru a proteja lichidităţile companiei, şi o cerere slabă care nu necesită stocuri mari pentru materiale sau pentru produse gata de livrare“, subliniază realizatorii studiului.

Comenzile pentru export și importurile de materii prime, în scădere

Comenzile noi au stagnat practic, fiind de 61 de puncte în octombrie, faţă de 62 de puncte în septembrie. Şi aici plafonarea a survenit după trei luni de creştere constantă, de la 53 la 62 de puncte.

Comenzile pentru export au regresat de la 59 de puncte la 57. În septembrie, indicatorul comenzilor externe urcase spectaculos faţă de lunile precedente. Dar ritmul creşterii a încetinit, la scurtă vreme, afectând probabil şi indicatorul pentru volumul producţiei“, au subliniat realizatorii Barometrului Industrial.

Importurile de materii prime au înregistrat o evoluţie similară, de la 56 în iulie, la 61 în septembrie şi tot 61 în octombrie.

Indicatorul privind forța de muncă a rămas relativ neschimbat, 50 de puncte în octombrie, faţă de 51 în septembrie. Companiile nu disponibilizează, dar nici nu par să angajeze oameni noi.

Fluctuaţiile la nivelul comenzilor şi al producţiei explică parţial stabilitatea relativă a numărului de salariaţi. Deocamdată, nu ştim încă efectele pe care le va avea creşterea costurilor de producţie“, susțin realizatorii Barometrului Industrial.

Costurile încă sunt mai mari decât prețurile

Costurile de producţie au crescut de la 58 în iulie la 71 în octombrie, cu șase puncte peste media indicatorului pentru perioada ianuarie-septembrie din acest an (65) şi cu zece puncte peste indicatorul pentru volumul producţiei.

„Costurile reprezintă, probabil, în acest moment, principala preocupare a managerilor din industrie“, precizează realizatorii studiului.

Preţurile încasate sunt uşor mai mari, 60 în octombrie, faţă de 58 în septembrie şi reflectă probabil tendinţa companiilor de a compensa, întrucâtva, urcarea puternică a costurilor fixe şi variabile. Se păstrează însă discrepanţa mare între indicatorul costurilor (71) şi cel al preţurilor încasate (60).

Cheltuielile de capital au rămas pe loc. În septembrie s-a produs o revenire timidă a orientării spre investiţii. Indicatorul a urcat de la 51 în iulie la 56 în septembrie. S-a oprit în octombrie la 56, probabil pe fondul stagnării generale.

Indexul de optimism, blocat

Indexul de optimism a rămas „blocat” la 59 de puncte, cu 3 puncte sub media lunilor ianuarie -septembrie 2017. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

În privinţa costurilor viitoare, managerii par să se aştepte la „vreme rea”.

Indicatorul a urcat la 74 de puncte în „zona de creştere” (peste 50), scorul cel mai ridicat înregistrat până acum de Barometrul Industrial. Dacă îngrijorările se menţin, costurile vor afecta cel mai puternic deciziile managerilor în toate domeniile de activitate.